De Turkse regering zal een reeks evenementen met betrekking tot de “bescherming van de democratie” organiseren om de eerste verjaardag te herdenken van de poging tot staatsgreep van 15 juli, waarbij het verschillende evenementen zal organiseren tussen 11 en 16 juli over het hele land en in het buitenland, heeft woordvoerder van de heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) Mahir Ünal aangekondigd.

Mahir Ünal

“Het volk heeft gezorgd voor de “bescherming van de democratie” gedurende 29 dagen na de staatsgreep. Dit begon en eindigde door instructies van onze president,” zei Ünal, hierbij verwijzende naar de publieke optochten die gehouden werden na de poging tot staatsgreep.

De 15 juli Martelaarsbrug

“De mensen die de straat op kwamen de nacht van de staatsgreep waren de democratie, politiek en de wil van mensen van alle lagen van de maatschappij aan het beschermen. Wij als AKP zullen onze herdenkingsactiviteiten uitvoeren als onderdeel van de democratie die we die nacht beschermd hebben,” zei Ünal.

De AKP organisaties zullen aanwezig zijn aan de Bosporusbrug, die de nieuwe naam “De 15 juli Martelaarsbrug” kreeg na de poging tot staatsgreep, en de nacht zal herdacht worden op “alle plaatsen die de poging tot staatsgreep symboliseren,” stelde Ünal.

Deelname president

Het gedetailleerde programma van de activiteiten zal op 7 juli onthuld worden. Woordvoerder van de president Ibrahim Kalin had eerder de deelname aangekondigd van president Recep Tayyip Edrogan aan de evenementen met betrekking tot de “bescherming van de democratie”.

De 81 provincies van Turkije, voornamelijk Ankara en Istanboel waar de poging tot staatsgreep plaatsvond, zullen de activiteiten organiseren. De buitenlandse missies van Turkije zullen ook evenementen organiseren om de nadruk te leggen op “het belang dat de Turkse autoriteiten hechtten aan het overbrengen van de ernst van de poging tot staatsgreep aan andere landen,” stelde Kalin.

Hurriyet