“De stappen van deze optocht, die leden van de separatistische terreurorganisatie PKK en FETÖ (de Fethullahistische Terreurorganisatie) positief vinden en waaraan zij deelnemen, zijn niet de stappen van het volk. Deze optocht is geen optocht voor rechtvaardigheid, het is een optocht van nalatigheid,” zei de Turkse premier Binali Yildirim op 4 juli tijdens de “openingsceremonie” van een straat in Istanboel.

“Door deze optocht, zal (CHP-leider Kemal Kilicdaroglu) tenminste de kans krijgen de kwaliteit van de wegen die wij hebben gebouwd te begrijpen. Ik kan hem aanraden om over de Yavuz Sultan Selim weg te wandelen onderweg naar Istanboel vanuit Kocaeli,” zei hij.

“Niet straat, maar parlement en rechtbanken”

“En als je verder blijft wandelen, zal je niet in staat zijn om alle wegen te bouwen (die wij gebouwd hebben) in een heel mensenleven. Wij hebben 20.000 kilometer weg aangelegd en jullie hebben slechts 400 kilometer afgelegd in 19 dagen,” voegde Yildirim toe.

“De plaats om rechtvaardigheid te zoeken is niet de straat, maar het parlement en de rechtbanken,” zei hij ook nog.

‘Marginale groepen zullen de straat opgaan’

AKP-vicevoorzitter Nurettin Canikli zei ook in een interview op CNN Türk op 4 juli dat Kilicdaroglu “terroristische organisaties ondersteunt.”

“Die optocht zal de CHP geen boost geven. Marginale krachten zijn tussengekomen en zij zullen dit blijven doen. Terroristische groeperingen zullen de straat opgaan. Dit soort omgeving is een gouden kans voor hen,” zei Canikli.

Verwijzend naar bezorgdheden met betrekking tot “provocaties” als de rouwstoet Istanboel benadert, zei Canikli “Het is vanzelfsprekend dat marginale groepen dan de straat op zullen gaan.”

Hurriyet