Indien Turkije geen F-35 straaljagers krijgt als gevolg van sancties die zijn opgelegd voor de aankoop van het Russische S-400 luchtafweersysteem, dan zal Ankara andere gevechtsvliegtuigen zoeken. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu op 22 juli.

“Turkije zal aan zijn behoeften uit andere bronnen voldoen tot het zelf produceert, net zoals we in het geval van de S-400 naar andere opties hadden gezocht,” zei de minister.

“In het ergste geval zal een Amerikaanse regering die zegt dat ‘Turkije de S-400 koopt omdat we geen patriotten verkopen’, niets te zeggen hebben als Turkije zich tot andere alternatieven wendt”, zei hij. Hij merkte op dat Turkije nieuwe generatie straaljagers nodig heeft.

Turkije wil uiteraard aan zijn verwachtingen van het partnerproject voldoen, maar als het niet kan, heeft Ankara het recht andere opties te onderzoeken, aldus de minister.

“Eerst en vooral, zal Turkije maatregelen treffen die een onafhankelijk en vrij land zou moeten nemen.

Turkije zou vergelding nemen tegen wat het een onaanvaardbare bedreiging van de door de Amerikaanse regering opgelegde sancties over de Turkse aankoop van het S-400 luchtafweersysteem noemt. Volgens de minister wil de Amerikaanse president Donald Trump dergelijke maatregelen vermijden.

“Als de VS een vijandige houding aanneemt tegenover ons, zullen wij vergeldingsmaatregelen nemen, zoals wij hen hebben verteld. Dit is geen bedreiging of bluf,” verklaarde hij.

“Wij zijn geen land dat zal neerbuigen voor hen die vijandigheid ten opzichte van Turkije tonen,” zei hij. De minister zei dat hij niet verwacht dat de Amerikaanse regering een dergelijke maatregel zal nemen.

Geen sancties

“Trump wil geen sancties aan Turkije opleggen en hij zegt vaak dat zijn administratie en de vorige Amerikaanse regering ook verantwoordelijk zijn voor het feit dat Turkije geen Patriot-systemen kon kopen. Dit is waar,” aldus Çavuşoğlu.

De levering van de S-400 systemen aan Turkije begon deze maand, wat de Verenigde Staten ertoe heeft aangezet om Turkije uit te sluiten van het F35-programma wegens veiligheidszorgen. Turkije maakte, net als andere partners in het F-35 programma, deel uit van de toeleveringsketen voor de productie van de high-tech straalvliegtuigen en produceerde zo’n 900 onderdelen.

Sabah

T.A. ✅