Turkije kan een belangrijke speler worden op de wereldmarkt voor halalproducten indien het land haar voedselwetgeving aanpast, zei het hoofd van een toonaangevende bedrijfsvereniging.

“Eens het probleem betreffende de wetgeving omtrent de Halal-voedingssector wordt opgelost, zal ons land een hoofdrolspeler worden in de wereldwijde Halal-markt,” zei Hasan Ali Cesur, hoofd van de Anatolische Vereniging voor Zakenlieden, maandag op de 9de editie van de Halal en Tayyip conferentie in Istanbul.

De Turkse markt voor Halalvoeding wordt jaarlijks op zo’n 5,5 miljard euro geschat. Dit cijfer zou binnen het decennium kunnen stijgen naar 15 tot 20 miljard euro, zei Cesur. Hij voorspelt zelfs dat Turkije de huidige marktleiders van de halal-industrie, Saudi-Arabië en Indonesië, zal inhalen.

Accreditatiebureau

De Turkse regering diende op 11 oktober een wetsvoorstel in bij het parlement voor de oprichting van een halal accreditatiebureau.

Krachtens het wetsvoorstel zal het agentschap de nodige autoriteit krijgen voor de certificering en accreditatie van halalproducten in Turkije. Ook zal mogelijk zijn om kantoren te vestigen in het buitenland.

De wereldwijde handel in halalproducten en -diensten wordt geschat op ongeveer 3,4 biljoen euro.

Hurriyet