Meral Akşener, een prominente voormalige afgevaardigde van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), heeft besloten om op 25 oktober een aanvraag in te dienen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken om een nieuwe politieke partij op te richten.

De aanvraag zal getekend zijn door 210 stichtende leden en wordt opgevolgd door een publieke mededeling waar Akşener ook de naam van de nieuwe partij zal bekendmaken. Er wordt verwacht dat de partij geen parlementaire groep zal kunnen vormen, aangezien de officiële regelgeving vooropstelt dat hiervoor minstens 20 zetels nodig zijn.

De nieuwe partij zal zijn officiële bestuursorganen kiezen, waarna ze een gepland bezoek zal brengen aan Anıtkabir. Anıtkabir is het mausoleum van de Turkse grondlegger Mustafa Kemal Atatürk.

Nieuwe extreemrechtse partij of niet?

Ondanks de politieke wortels van Akşener bij MHP, belooft haar beweging ernaar te streven een brede laag van de maatschappij te willen vertegenwoordigen. Ze positioneren zichzelf in het centrumrechtse gedeelte van het nationale politieke spectrum.

Aytun Çıray

Aytun Çıray, een (voormalige) belangrijke afgevaardigde van de oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) van de westelijke provincie İzmir, nam zijn ontslag bij de CHP op 23 oktober om zich bij het team van Akşener te voegen.

Vier voormalige afgevaardigden van de MHP – Nuri Okutan, Ümit Özdağ, Yusuf Halaçoğlu en İsmail Ok – zullen ook toetreden tot de nieuwe partij, wat betekent dat de nieuwe beweging van Akşener aanvankelijk vijf parlementaire zetels zal hebben.

Yusuf Halaçoğlu

“De kiesdrempel zal verlaagd worden tot 5%, in tegenstelling tot de huidige 10%,” kondigde het programma aan dat in oktober openbaar beschikbaar werd gesteld.

Ondanks de breuken binnen de MHP zorgde de officiële steun van de partij ervoor dat de “ja”-campagne nipt de overwinning behaalde bij het referendum. Akşener en haar aanhangers voerden campagne voor een “neen”-stem en beschuldigden Bahçeli ervan een te nauwe band met de regering te hebben.

Hurriyet