Aanklagers hebben een onderzoek gestart nadat fans van Galatasaray, de bekende voetbalploeg van Istanbul, een gigantische poster uitrolden voor de match van 22 oktober. Er wordt beweerd dat dit een “subtiele boodschap” bevat van Fethullah Gülen, de zogenaamde ‘Islamitische’ predikant die momenteel in de V.S. verblijft.

Net voor de match tussen Galatasaray en lokale rivaal Fenerbahçe begon, openden fans een gigantische roodgele poster achter het doel waarop Sylvester Stallone afgebeeld stond als de fictionele bokser “Rocky”. Er stond een tekst op die las: “Sta op. Ze zien er groot uit omdat je knielt.”

Onderzoek gestart door Premier Yıldırım

De beweringen in verband met Gülen duiden erop dat er een link kan zijn met het gedicht “Sta op, Sakarya”, dat werd voorgelezen door Gülen tijdens een preek eerder deze maand.

Premier Binali Yıldırım vroeg op 23 oktober aan de autoriteiten om een onderzoek naar de poster, aldus bronnen van zijn kabinet.

Zielige poging

In een persmededeling zei Galatasaray dat de beschuldigingen een “zielige poging” waren om de club in diskrediet te brengen. Ze voegden daaraan toe dat dezelfde poster werd gebruikt bij een match in mei.

“We zullen al onze legale rechten gebruiken tegen elke persoon, elk instituut of sociale media-account dat de naam van Galatasaray door het slijk probeert te halen door ons te proberen associëren met de criminele leider van deze afschuwelijke terroristische organisatie,” aldus de club op hun website.

Er wordt algemeen geloofd dat de beweging van Gülen achter de gefaalde poging tot staatsgreepzat van 15 juli 2016. Gülen leeft momenteel in Pennsylvania en werd ooit beschouwd als een bondgenoot van de Turkse overheid.

Stallone is enthousiast

Ondertussen heeft Stallone zelf videomateriaal van de match gedeeld op zijn Instagram en Twitter accounts op 23 oktober, waarbij hij schreef: “Recent gepost van een gigantische voetbalmatch in Turkije!!”

Recently posted from a huge soccer game in Turkey!! #rockybalboa #mgm #exercise #healthyfood #family

A post shared by Sly Stallone (@officialslystallone) on

De huidige klassementsleider Galatasaray is de meest gedecoreerde Turkse voetbalclub met 20 klassementsoverwinningen. Ze zijn ook de eerste Turkse club die een grote Europese trofee hebben gewonnen toen ze in 2000 de UEFA Cup wonnen, de voorganger van de Europa League.

Hurriyet