De Airbus A330 had 224 passagiers aan boord toen het van de startbaan slipte op de luchthaven van Kathmandu in maart 2015. Het vliegtuig kwam met zijn neus terecht in de berm aan het uiteinde van het asfalt.

Niemand werd gewond, maar door de crash werd de enige luchthaven van Nepal gedurende vier dagen gesloten omdat technici er niet in slaagden om het vliegtuig te verplaatsen. Het werd uiteindelijk tot in een onbenutte hoek van de luchthaven gesleept, waar het twee jaar lang aan het roesten was tot piloot Bed Upreti een idee kreeg.

“Het is een ongelukkige zaak dat het vliegtuig een ongeluk had en met gedwongen pensioen ging, maar ik zag er een opportuniteit in,” aldus Upreti. Hij kocht het metalen karkas en investeerde $600,000 (510.000 euro) erin om het om te toveren tot een luchtvaartmuseum.

Transporteren

Hiervoor moest Upreti allereerst erin slagen om het 63 meter lange vliegtuig van de weg van het vliegtuig naar het grondstuk van het museum te transporteren, wat moeilijker bleek te zijn dan verwacht.

Hij had eerder ook al een Fokker 100 vliegtuig gekocht, wat ongeveer half zo groot is dan een Airbus A330. Dit vliegtuig transporteerde hij 500 kilometer ver naar Dhangadi, een stad in het verre westen van het land. In Dhangadi startte hij ook een museum op, maar op een veel kleinere schaal dan het museum van de A330.

Nachtwerk

Hij werkte enkel ´s nachts toen de luchthaven gesloten was. Het nam ongeveer zes weken in beslag voor een team ingenieurs om het vliegtuig in 10 stukken te ontmantelen, voordat ze het allemaal op vrachtwagens konden laden voor de 500 meter lange verplaatsing naar de overkant van de weg. Hierna duurde het nog eens twee maanden voordat ze erin slaagden om alle onderdelen terug samen te zetten zoals het hoorde.

Met alle zetels uit het centrum van het vliegtuig gehaald, voelt het verbazingwekkend ruim aan binnenin het museum.

Het businessklasse-gedeelte van het vliegtuig zal een model van het eerste vliegtuig van de gebroeders Wright bevatten, wat de eerste machine was die succesvol in de lucht geraakte (en bleef). In de staart van het vliegtuig wordt er een café geplaatst.

Upreti hoopt dat het museum jonge mensen zal inspireren om piloten of ingenieurs te worden.

Hurriyet