Mehmet Nuri Ersoy

Een 1800 jaar oude inscriptie uit het Lydische tijdperk werd plechtig onthuld in een museum in de Turkse hoofdstad Ankara.

Turkije heeft pas een zoveelste rechtszaak gewonnen om dergelijke kunstvoorwerpen, die het land uit gesmokkeld waren, terug te krijgen.

De inscriptie, gekerfd in een steen, werd vanuit Italië overgevlogen en is sinds woensdag te zien in het museum van de Anatolische beschavingen in Ankara.

Bij de plechtigheid waren een aantal hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, waaronder minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy.

“Door de lange rechtszaak hebben we dit voorwerp pas na meer dan 20 jaar kunnen terugbrengen,” zei hij in zijn toespraak. Er werd inderdaad een lange gerechtelijke strijd gevoerd met een kluwen van beroepen en veranderende rechters.

Foto: beeld van de inscriptie in een museum in de hoofdstad Ankara (23 september 2020)

De inscriptie dateert uit de tijd dat de Lydiërs regeerden over West-Anatolië. Ze werd in 1997 teruggevonden, toen de Italiaanse politie een inval deed bij een antiekverkoper.

Uit een onderzoek bleek vervolgens dat ze gestolen was uit de tempel van Apollon Aksyros in Demirci. Dat is een district in de provincie Manisa, in West-Anatolië, waar ook de oude stad Sardis, de hoofdstad van het Lydische Rijk, ligt.

Volgens Ersoy heeft de vastberadenheid van de regering er uiteindelijk toe geleid dat de Italiaanse rechtbank aanvaardde dat het voorwerp inderdaad uit Turkije gesmokkeld was.

Turkije is erin geslaagd om 4441 artefacten terug te krijgen over de voorbije 18 jaar. Onlangs werd de capaciteit voor het opsporen en terug overbrengen van gesmokkelde voorwerpen uit het buitenland nog opgevoerd.

Op de inscriptie is een motief te zien dat gangbaar was in de Lydische periode. Dat zegt Yusuf Sezgin, professor Archeologie van de Celal Bayar-universiteit in Manisa, in een interview met Anadolu Agency (AA).

In de inscriptie wordt de “spijt” uitgedrukt van ouders, wiens zonen door God “gestraft” waren voor het stelen van een visnet, legt hij uit.

Yusuf Sezgin

Vorige maand namen de autoriteiten een hele voorraad artefacten in beslag bij één van de grootste operaties tegen smokkelaars in West-Turkije. De vondst varieerde van munten uit de Lydische periode, ook bekend als de eerste beschaving die geld gebruikte in de vorm van muntstukken, tot kleine beeldjes.

De strijd tegen smokkel zou ook gedragen moeten worden door de bevolking, vindt Ersoy. “Mensen moeten zich bewust zijn van ons cultureel erfgoed en elke poging tot smokkel of illegale opgravingen melden.”

Bron: Sabah

S.V.R.