In 2020 zal Turkije meer belang gaan hechten aan de handel met Afrika. Dat heeft Turks minister van handel Ruhsar Pekcan aan Anadolu Agency gezegd. Ze ziet in het continent een groot potentieel. Ze ziet Marktdiversificatie als een belangrijk doel voor Turkije, zeker in een wereld met steeds meer handelsoorlogen en een toenemend protectionisme.

Bekcan merkte op dat de export naar Noord-Afrika in 2019 met 10% steeg tegenover het jaar ervoor en die naar Sub Sahara Afrika met 12%. Daarom wil ze in april Afrikaanse leiders uitnodigen voor een top. In oktober organiseert haar ministerie een ander evenement, samen met de raad voor Buitenlandse Economische Relaties: het Turks-Afrikaans forum voor economische zaken.

“In 2020 geeft Turkije meer prioriteit aan Afrika”

Deze week bezocht Pekcan Marokko en Nigeria om de economische banden aan te halen. Ze ontmoette er belangrijke leden van beide regeringen en woonde gezamenlijke economische evenementen bij. “Nigeria heeft veel potentieel. Het is een zeer sterke economie in West-Afrika en er is heel wat mogelijk op het gebied van samenwerking tussen onze landen”, zegt ze. Ze bespraken er verschillende mogelijkheden hoe de beide landen investeerders konden aanmoedigen en beschermen.

Verder zochten ze ook naar mogelijkheden om dubbele belastingen te vermijden, en om samen te werken op gebieden als de productie van halal-vlees, of op het organiseren van vluchten tussen beide landen door Turkish Airlines. Pekcan wil ook samenzitten met een delegatie van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten (ECOWAS), waarin Nigeria een belangrijk lid is.

Tijdens haar bezoek aan Marokko liet ze weten dat Turkse investeerders dit land als de poort naar het continent zien. “Verschillende bedrijven uit sectoren als luchtvaart, auto’s, zware voertuigen, defensie, kunstmest, textiel, schoenen, logistiek en verpakking, namen deel aan de besprekingen”, aldus Pekcan.

K.L.

Bron: Anadolu Agency