Een 29-jarige man veroverde dinsdag de Turkse harten door zijn optimisme en hoop, ondanks al het ongeluk dat hem te beurt viel.

In een video, die viraal ging, vraagt een onbekende persoon aan Hasan om zichzelf voor te stellen en zijn verhaal te vertellen. Daarop steekt de jongeman van wal, met de glimlach. Hij leeft op straat sinds zijn grootmoeder, met wie hij samenleefde, overleed.

“Sinds mijn grootmoeder anderhalf jaar geleden is gestorven, leef ik op straat. Soms, als ik genoeg geld heb, slaap ik in een motel onder een warme deken. Daar kan ik dan eens een douche nemen. Maar dat gebeurt niet vaak; ik kan het me misschien maar eens in de week veroorloven. Maar toch ben ik dankbaar,” zegt Hasan. Hij verdient een klein beetje geld door servetten te verkopen, iets wat veel arme Turkse mensen doen om te overleven.

Maar wat al wie naar de video heeft gekeken nog het meest heeft getroffen, was zijn antwoord op de vraag of hij het erg vond om op straat te moeten slapen.

“Vooral de eenzaamheid maakt me droevig. Ja, de harde levensomstandigheden kunnen je parten spelen, maar God stelt ons op de proef. Ik geloof dat God me nu op de proef stelt en me niet meer last zou bezorgen dan ik kan dragen… ik geloof dat het tij op een dag zal keren, en dat ik een baan, een huis en een normaal leven zal hebben. Dat geloof ik rotsvast. Op een dag zal God naar me glimlachen,” zegt Hasan, op hoopvolle toon en nog steeds met de glimlach.

Hij vertelde dat hij naast de ventilatieschacht van de metro slaapt, om zich warm te houden tijdens de onherbergzame nachten in Ankara. Dan legde Hasan uit hoe zijn dakloosheid het bijna onmogelijk maakt om een stabiele job te vinden.

“Sollicitatiegesprekken beginnen altijd fantastisch, maar van zodra ze horen dat ik dakloos ben, stopt het. Dan zeggen ze telkens dat ze besloten hebben om een andere kandidaat aan te nemen.” Hij roept iedereen op om geen vooroordelen te hebben ten aanzien van daklozen.

Miljoenen Turken deelden de video van Hasan op sociale media, en het duurde dan ook niet lang voor er een online campagne werd opgezet om Hasan te helpen.

En zoals in een klassieke Hollywoodfilm met een goed einde kwamen zakenmensen en vooraanstaande politici te hulp. Gouverneur Vasip Şahin, burgemeester Mansur Yavaş en zanger Haluk Levent lieten allen weten dat ze contact hadden gezocht met Hasan en dat hij in goede handen is.

Het verhaal van Hasan lijkt nu tot een goed einde te zijn gekomen, maar sommige mensen blijven zich afvragen: wat met de duizenden andere Hasans in Turkije die geen stem krijgen?

Bron: Sabah

S.V.R.