Turkije heeft de aankoop van het Russische coronavaccin uitgesloten omdat de ontwikkeling ervan een gebrek aan “goede praktijken” vertoonde.

Dat zei de Turkse minister van Volksgezondheid eerder deze week, net nu Ankara de inspanningen heeft opgevoerd om tegen het voorjaar 50 miljoen burgers te hebben ingeënt.

Het was de nieuwswebsite, Habertürk, die de uitspraken van minister Fahrettin Koca citeerde. Volgens hem voldoet het Russisch vaccin niet aan de voorwaarden omtrent “goede laboratoriumpraktijken”.

“Rusland was niet in staat om aan deze voorwaarden te voldoen. Daarom is het voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de wereld niet mogelijk geweest om dit vaccin aan te schaffen. Dit vaccin zal van ons ook geen licentie kunnen krijgen. Het is daarom geen interessante optie voor ons,” haalde hij aan.

Spoetnik-V

Koca heeft niet aangegeven naar welk Russisch vaccin hij verwees, maar Turkije heeft in het verleden al gesproken over de uitvoering van Fase 3-proeven voor het Russische Spoetnik-V vaccin, het eerste geregistreerde coronavaccin ter wereld. Het Russische Gezondheidsfonds (RDIF) dat de Spoetnik-V ondersteunt, was niet beschikbaar voor commentaar.

Rusland was het eerste land dat wettelijke goedkeuring verleende voor een coronavaccin en wel voordat de grootschalige proeven waren afgerond, waardoor wetenschappers en artsen zich zorgen maakten over de veiligheid en doeltreffendheid van het goedje.

Contract getekend

Turkije, met een bevolking van 83 miljoen, heeft een contract getekend om 50 miljoen doses te kopen van China’s Sinovac Biotech Ltd. en verwacht deze maand met de inentingen te beginnen. Zoals in veel landen worden ook in Turkije gezondheidsmedewerkers eerst gevaccineerd.

Koca zei dat Turkije tegen eind april meer vaccins nodig zal hebben en voegde toe dat de overheid het nodige doet om een deal te sluiten met Pfizer en BioNTech voor nog eens 25 miljoen extra doses.

“Ze zullen in staat zijn om ons 25 miljoen doses te geven tegen het einde van 2021 maar eigenlijk willen we deze voor de zomer. Er is een brand aan de gang die we zo snel mogelijk moeten blussen,” zei hij tegen Habertürk.

Koca zei ook dat Turkije niet zal betalen voor het Sinovac-vaccin als het “effect ervan uitblijft”. “We hebben dit in het contract gezet toen we onze bestelling hebben geplaatst. Als de resultaten teleurstellend zijn kunnen we alles terugsturen zonder ook maar 5 cent te betalen,” klonk het verder.

Ankara heeft weekend-lockdowns en avondklokken opgelegd om de sterke toename van sterfgevallen en infecties te bestrijden. President Recep Tayyip Erdoğan heeft gezegd dat de burgers geduld moeten uitoefenen totdat de vaccins beschikbaar zijn.

Sabah

O.A.