viroloog Marc Van Ranst

Wie België inkomt, moet een negatieve coronatest voorleggen, vindt bekende viroloog Marc Van Ranst. ‘Iedereen mag hier nu zonder problemen binnen en buiten.’ Dat zegt hij in een interview met een Belgische krant.

“Maak een lijstje van de landen die dat nu al doen? Je raakt een heel aantal plekken niet meer binnen zonder een recente negatieve test voor te leggen. Terwijl iedereen hier zonder problemen binnen en buiten mag. Enige wederkerigheid lijkt me dan maar normaal. Maar dat is een beslissing, een die je best op Europees niveau neemt.”

“We zien virusstammen van overal ter wereld opduiken in onze laboratoria. Die worden binnengebracht door mensen die van elders komen en dan is het een kwestie van tijd vooraleer ze zich verspreiden. Ik ben er zeker van dat dat op bepaalde momenten al een belangrijke invloed heeft gehad op de cijfers, zeker wanneer ze laag waren, zoals deze zomer. Reizigers vanuit Frankrijk, Turkije enzovoort hebben toen geleid tot een nieuwe coronagolf.”

“Sinds de nieuwe coronamaatregelen van de nieuwe Belgische regering staan wij er veel beter voor dan Duitsland en dubbel zo goed als bijvoorbeeld Nederland. We waren zowat de slechtste in Europa, maar dat zijn we al lang niet meer.”

Nochtans, de huidige cijfers zijn niet zo positief. Overal in onze regio neemt het aantal coronabesmettingen weer toe.

“Ik vrees dat er een grote coronamoeheid is. Kijk naar de lockdownfeestjes die ontdekt worden. Dat is maar het topje van de ijsberg. Een patrouille die op een feestje van honderd man stoot, is de hele nacht met niets anders meer bezig. Alle andere feestjes blijven dan onontdekt.”

Bron: BNM