Angela Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel prees Uğur Şahin en Özlem Türeci – beide kinderen van Turkse immigranten in Duitsland – voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus.

In een gesprek met de Duitse radio Metropol FM, zei Merkel dat Şahin en Türeci een fundamentele bijdrage hebben geleverd aan de wetenschap met hun bedrijf BioNTech.

Merkel zei dat 70% van de Duitse bevolking zou moeten worden ingeënt om de uitbraak te beteugelen. Volgens schattingen zal het BioNTech-Pfizer-vaccin begin januari beschikbaar zijn in Europa.

“Het zal maanden duren om zoveel mensen te vaccineren. De ouderen en gezondheidswerkers moeten eerst worden beschermd. Tegen de tweede helft van 2021 zullen we meer vaccins hebben, maar gezien de wintermaanden zal ook dat niet genoeg zijn,” merkte ze verder op.

Uğur Şahin en Özlem Türeci

Merkel drong er ook bij de burgers op aan om de huidige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, vooral in de winter. Duitsland meldde op maandag 147 nieuw sterfgevallen en 12.332 nieuwe besmettingen.

Het dodental staat momenteel op 18.919. Meer dan 1,18 miljoen Duitsers raakten tot nu toe besmet. Vaccin kandidaat BNT162b2, ontwikkeld door BioNTech, heeft een doeltreffendheid van meer dan 94% bij 65-plussers. Dit blijkt uit de Fase-3 resultaten van de klinische studies.

Vorige maand hebben BioNTech en Pfizer een verzoek ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration voor de goedkeuring van hun vaccin bij noodgevallen. Als de goedkeuringen in alle landen worden verkregen, zijn BioNTech en Pfizer van plan om meer dan 50 miljoen doses te produceren tegen het einde van dit jaar en mogelijk meer dan 1,3 miljard doses tegen het einde van 2021.

Hurriyet
O.A.