Terwijl het kabinet in Nederland crisisberaad voert over nieuwe, strenge coronamaatregelen negeren Nederlanders de oproep om geen reizen te maken.

Omroep BNR meldde een forse toename van de verkoop van vliegtickets, waarbij vooral landen met code oranje als Turkije en Spanje populair zijn. Ook de lange wachtrijen op Schiphol illustreerden zondag de toenemende drukte.

Vooral op Black Friday ontstond een massale verkoop op goedkope tickets. Zo meldde Vliegtickets.nl dat het 90 procent meer tickets had verkocht dan in oktober.

Frank Oostdam, directeur/voorzitter van reiskoepel ANVR, hekelt de stuntaanbiedingen van prijsvechters als Ryanair en easyJet naar landen met code oranje vanwege het aantal coronabesmettingen. “Ik vind het een provocatie, het druist in tegen elk gezond verstand.”

Veel Nederlanders negeren het kabinetsadvies om niet naar het buitenland te reizen met kerst. Het aantal boekingen van vliegtickets voor die periode is recent zeer fors toegenomen, blijkt uit navraag van BNR bij vier grote aanbieders: Cheaptickets.nl, Budgetair, Vliegwinkel.nl. en Vliegtickets.nl.

Het aantal boekingen voor vluchten rond de feestdagen is aanzienlijk. Zo verkocht Vliegtickets.nl nu al ongeveer een derde van het aantal tickets dat het vorig jaar voor diezelfde kerstperiode verkocht.

Voor Vliegtickets.nl was november een goede maand, met 90 procent meer verkochte tickets dan in oktober, meldt het bedrijf aan BNR.

Vooral op Black Friday liep het storm. Gedreven door kortingen en goed nieuws over het coronavaccin nam de verkoop die dag fors toe. Wat opvalt is dat mensen vooral voor de korte termijn boeken: 67 procent van de in november verkochte tickets waren voor een vlucht in december. Turkije en Spanje zijn de populairste bestemmingen.

Bron: BNM