Armenië heeft de wapenstilstand in en rond de regio Nagorno-Karabach geschonden. Volgens Azerbeidzjan zijn bij gevechten in de regio in de afgelopen weken vier Azerbeidzjaanse soldaten omgekomen.

Het ministerie van Defensie in Bakoe stelt dat het vrijdag en zaterdag een operatie uitvoerde om de vijandelijke troepen die verantwoordelijk zijn voor de aanval, te vernietigen.

Azerbeidzjan zegt dat vier militairen zijn gedood, twee ervan de voorbije dagen. De Armeense overheid van het zichzelf besturende Nagorno-Karabach zegt dat zes militairen gewond zijn geraakt aan hun kant.

Rusland

Rusland dat het staakt-het-vuren eerder georganiseerd had, bevestigt de nieuwe gevechten, maar geeft voorlopig niemand de schuld. Wel zijn Russische vredestroepen onderweg naar de twee dorpen om de strijdende partijen te scheiden.

De president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, dreigt er nu mee om terug te slaan. Zijn troepen hebben in de oorlog tussen september en eind november een groot deel van het in 1993 verloren gebied kunnen heroveren op Armenië.

De Russische vredesmacht in het conflictgebied heeft geen meldingen gedaan van grootschalige gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan. Wel meldden de Russen dit weekend dat er één schending van de wapenstilstand heeft plaatsgevonden.

Bron: BNM