Turkije die tientallen tanks en honderden troepen naar Syrië stuurde als onderdeel van operatie Eufraatschild, verwelkomde een akkoord tussen de V.S. en Rusland voor een wapenstilstand in het woelige Syrië.

“We verwelkomen het akkoord”, zei het Ministerie van Buitenlandse Zaken in een statement. Hij zei daarbij dat het essentieel is dat de oorlog stopt en dat humanitair hulp diegenen in nood kan bereiken vanaf de eerste dag van het Offerfeest (12 september).

Wapenstilstand

In de verklaring was te lezen dat president Erdogan het proces om de wapenstilstand te verkrijgen “van dichtbij opgevolgde” na gesprekken met president Obama en president Putin tijdens de G20 in China.  Er stond nog te lezen dat Turkije al voorbereidingen trof om humanitair hulp te sturen naar het noorden van Aleppo en maatregelen zou nemen om “de effectieve naleving van de wapenstilstand te verzekeren”.

Vriendschappelijk band

Tijdens het conflict stonden Turkije en Rusland tegenover elkaar omdat Ankara de oppositie steunt om Assad, bondgenoot van Rusland, omver te werpen. Er zijn echter tekenen van een vriendschappelijk band tussen Ankara en Moskou inzake Syrië sinds het verzoeningsakkoord in juni.

Het Rusland – V.S. akkoord komt net nu Turkije voordoet met operatie Eufraatschild in Syrië, die gericht is om terreurgroepen zoals IS en YPG te zuiveren van de Syrische grens. Volgens de Russische buitenlandminister zijn de V.S. en Rusland akkoord om gezamenlijke luchtaanvallen uit te voeren tegen terroristen in Syrië als de wapenstilstand een week houdt.

Hurriyet