Turkse tanks zijn de stad Kobani, in het noordwesten van de Syrische provincie Aleppo, en de grensplaats al-Rai binnengerold. De actie maakt deel uit van de operatie ‘Eufraat Schild’. Turkije wil daarmee IS en de PYD uit de grensstreek verdrijven.

Volgens het staatspersbureau Anadolu hebben Turkse tanks zaterdag de Turks-Syrische grens overgestoken bij Kobani en al-Rai. Ook het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt dat nieuws. Ankara lijkt daarmee een nieuw front te hebben geopend in Syrië.

Officieel dient operatie Eufraat Schild om terreurorganisatie IS uit het aan Turkije grenzende noorden van Syrië te verdrijven. De Turken steunen daarbij de rebellen van het Vrije Syrische Leger in hun strijd tegen Islamitische Staat. Op gezag van niet nader genoemde militaire bronnen meldt Anadolu dat het Vrije Syrische Leger de controle over Kobani heeft.

Corridor van terrorisme

“Niemand kan van ons verwachten dat we een corridor van terrorisme toestaan langs onze zuidelijke grens”, zei Erdogan vrijdag. Hij stelde ook dat hij een dergelijke veiligheidszone had voorgesteld elders in Syrië, maar dit idee kon volgens hem niet op de steun van andere landen rekenen.

AA, destandaard