Bedrijven die eten en drinken leveren aan scholen, mogen niet langer ongezonde producten verkopen. Die nieuwe regelgeving gaat in vanaf academiejaar 2019-2020.

Deze beslissing werd donderdag publiek bekendgemaakt. De nieuwe regels moeten kinderen stimuleren om gezonder te eten en het probleem van obesitas aanpakken.

Het ministerie van Land- en Bosbouw, het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Onderwijs hebben daarover een samenwerkingsakkoord ondertekend. Dat houdt in dat alle voeding die verkocht wordt in schoolkantines voortaan gelabeld moet zijn met een speciaal logo. Het logo geeft aan dat de producten geschikt zijn voor consumptie door kinderen en goedgekeurd door de regering. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat er minder producten worden geconsumeerd die weinig voedingswaarde hebben, maar veel energie bevatten. Bedoeling is om iets te doen aan het stijgend aantal kinderen dat kampt met zwaarlijvigheid.

minister van Onderwijs

Op de plechtige ondertekening legde Ziya Selçuk, de minister van Onderwijs, uit waarom het logo voor voedingsproducten in het leven is geroepen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om na te gaan, te controleren en mee te bepalen welke producten er verkocht worden in de cafetaria’s, eetzalen, buffetten en theehuizen in zowel de privé- als de staatsscholen en -onderwijsinstellingen.

Volgens Bekir Pakdemirli, minister van Land- en Bosbouw, laat de implementering van de nieuwe regels toe om de gezondheid en eetgewoonten  van 17 miljoen studenten op de voet te volgen en te sturen. Het nieuwe logo dat op de verpakking komt, werkt met drie verschillende kleuren – dezelfde als die van een verkeerslicht – om de kwaliteit en het al dan niet gezond-zijn van een voedingsproduct aan te geven.

Volgens minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca krijgen kinderen alle nodige informatie over gezonde eetgewoonten. Hij wijst erop dat slechte eetgewoonten, aangeleerd vanaf de kindertijd, de oorzaak zijn van vele ziekten zoals zwaarlijvigheid, orthopedische stoornissen, diabetes en cardiovasculaire stoornissen.

Sabah

S.V.R.