In Istanbul is een beroemde Turkse olieworstelaar overleden nadat hij op een bouwwerf in een liftschacht was gevallen.

Mahsuni Sevemli (45) was naast worstelaar ook bouwondernemer en bouwexpert. Op de avond van 31 december stapte hij per ongeluk in de schacht waar nog geen lift in stond. Hij viel 13 meter naar beneden voor hij de grond raakte.

Sevimli bezweek aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. De begrafenis vond plaats op 1 januari, in de wijk Gazianosmanpaşa in Istanbul.

Sevimli boekte verschillende successen in het olieworstelen, in de categorieën ‘small’ en ‘mid-small’. Hij trainde en financierde de jongere generaties in deze traditionele sport.

Het oudste traditionele sportevenement in Turkije is het olieworsteltornooi van Kırkpınar. Dit tornooi wordt al sinds 1346 elk jaar georganiseerd in Edirne.

De sport wordt ‘olieworstelen’ genoemd, omdat de deelnemers hun hele lichaam overgieten met lokale olijfolie. De wedstrijden worden buiten gespeeld op een open grasveld en de deelnemers dragen geen kleren, enkel lederen broeken overgoten met olie.

Deze traditie bestaat enkel in de cultuur van Anatolië. De worstelaars worden ‘pehlivan’ genoemd in het Turks.

De winnaar krijgt de eretitel ‘Başpehlivan’ (opperworstelaar). In 2018, op het 657ste tornooi van Kırkpınar, ging die eer naar Orhan Okulu.

Hürriyet

S.V.R.