Oeigoerse Turken in Turkije organiseren een mars van Istanbul naar Ankara om aandacht te vragen voor de mensenrechtenschendingen in Oost-Turkestan (ook gekend als de provincie Xinjiang in China).

De mars begon oorspronkelijk met 12 mensen, maar groeide tot een groep van meer dan 100 mensen. De jongste persoon in de groep is 17 jaar en de oudste persoon is 80 jaar.

Deze week werd de 20e dag van de mars voltooid. De activisten, waarvan een deel uit vrouwen bestaat, lopen met vlaggen van Turkije en Oost-Turkestan.

De activisten hebben ook beelden van de bezetting en mensenrechtenschendingen in hun land bij zich.

Volgens gegevens van de Verenigde Naties worden ongeveer 1 miljoen Oeigoerse Turken in China opgesloten in concentratiekampen.

 “China sluit 5 miljoen Oeigoerse Turken op”

Voorzitter van het Oost-Turkestaanse parlement, Seyit Tümtürk, verklaarde tegenover Euronews dat China ongeveer 5 miljoen Oeigoerse Turken gevangenhoudt in concentratiekampen.

Volgens Tümtürk tonen satellietbeelden aan dat China deze kampen uitgebreid heeft in de afgelopen maanden. “In Oost-Turkestan wonen 35 miljoen mensen in een openluchtgevangenis, ze leven onder bezetting. China heeft 5 miljoen Oeigoeren opgesloten in kampen onder het mom van een educatieve heropvoeding. De Oeigoeren proberen onder deze onderdrukkende omstandigheden te leven. Een deel wordt zonder proces gefolterd en vermoord,” zei hij.

Oeigoerse meisjes moeten verplicht met Chinezen trouwen

Onder het programma ‘broederfamilies’ worden Chinese immigranten geplaatst bij Oeigoerse huishoudens volgens Tümtürk. “Oeigoerse meisjes moeten verplicht met Chinezen trouwen. Onze meisjes worden slaven van Chinezen,” zei hij.

 “We gaan hulp vragen aan president Erdoğan’”

“Wij zijn geen terroristen. Wij willen de onmenselijke daden in Oost-Turkestan bij het publiek bekend maken. We hebben vernomen dat we gestopt gaan worden voor we Ankara bereiken. De gouverneur en de politie mogen ons niet stoppen. Er wordt een Chinese muur tegen ons opgetrokken in Turkije. Dit kan niet. We moeten wel stappen. Onze vrienden blijven stappen in zeer koud weer. We hebben allemaal veel opofferingen bracht,” deed hij zijn beklag.

“Turkije opent haar mond niet tegen de Chinese genocide op ons volk en verhindert ons om onze stemmen te doen horen. Wij willen aan president Recep Tayyip Erdoğan vragen om een halt toe te roepen aan de genocide. Als de president ons aanhoort, dan zal hij iets zeggen tegen China. Turkije moet ons bijstaan in onze tijd van nood,” zei Tümtürk.

De Oeigoerse activisten verklaarden dat ze een brief bij hebben om te overhandigen aan president Erdoğan.

In de brief wordt aan de president om hulp gevraagd en worden de mensenrechtenschendingen in Oost-Turkestan besproken. De groep zal naar verwachting in de komende dagen Ankara bereiken.

Euronews

T.A.