Het is vanaf eind deze maand niet langer toegelaten om in Turkije aankopen te doen met cryptomunten. De Turkse centrale bank waarschuwt voor misbruik.

De Centrale Bank van Turkije zal het gebruik van crypto-activa in betalingen verbieden, aldus de Staatscourant, omdat ze aanzienlijke risico’s met zich meebrengen bij de transacties.

Turkije is één van de eerste landen die de opmars van Bitcoin een halt toeroept. De centrale bank weigert cryptomunten te aanvaarden als betaalmiddel.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, de Turkse centrale bank, bant (als betaalmiddel) cryptomunten en anderen digitale assets.

Betaaldiensten mogen ook geen diensten ontwikkelen op basis van die technologie.

Als reden noemt de regulator de risico’s rond cryptomunten. Net omdat ze niet gereguleerd zijn.

‘Het wordt aanzien dat hun gebruik in betalingen kan zorgen voor onherstelbare verliezen voor de betrokken partijen. Ze bevatten elementen die het vertrouwen in huidige betalingen kan ondermijnen.’

Klinkt het in een verklaring die Reuters kon inkijken.

Cryptomunten zijn in opmars in het land, deels door de zwakke Turkse lira. Mogelijk heeft die trend er voor gezorgd dat de centrale bank wil voorkomen dat virtuele munten populairder worden dan de eigen munt.

De beperking wordt nu bekendgemaakt maar gaat pas formeel in op 30 april.

Reuters merkt op dat Bitcoin door de aankondiging licht daalde, maar de bekendste cryptomunt is momenteel nog steeds meer dan zestigduizend dollar waard.

Vanaf 30 april

De verordening zal vanaf 30 april in werking treden, voegde zij eraan toe.

Los daarvan waarschuwde de bank voor de risico’s van crypto-activa, zoals het feit dat ze niet onderworpen zijn aan enige regulering of toezichtmechanismen of centrale regelgevende autoriteit, en mogelijk worden gebruikt in illegale acties vanwege hun anonieme structuren.

De bank voegde eraan toe dat de zogenaamde wallets kunnen worden gestolen of onrechtmatig kunnen worden gebruikt zonder de toestemming van hun houders.

Bezorgdheid

Minister van Financiën en Financiën Lütfi Elvan benadrukte dat ze “ernstige zorgen hebben over cryptocurrencies.”

“Het zijn niet alleen wij, er is bezorgdheid over de hele wereld,” voegde hij eraan toe.

Na het besluit daalde Bitcoin 2,59% naar $61.757.

Bron: Sabah