Bemanningsleden van Turkish Airlines lopen naar de vertrekgate op Miami International Airport, voorafgaand aan hun vertrek naar Turkije in Miami, Florida, VS.

Persbericht van de ambassade inzake PCR-testvereisten voor passagiers die pers vliegtuig naar Turkije reizen.

“In onze vorige persberichten werd aangekondigd dat alle passagiers ouder dan 6 jaar een negatieve SARS-COV-2PCR-test moesten voorleggen die maximaal 72 uur voor aanvang van de vlucht naar Turkije werd afgenomen en dat passagiers die geen negatieve SARS-COV-2 PCR-test konden voorleggen niet aan boord zouden worden toegelaten”, aldus de Ambassade van Turkije in Brussel in een persbericht.

“Deze maatregel is niet van toepassing op transferpassagiers/doorreizende passagiers/bemanningsleden. Er werd ook vermeldt dat deze regels zouden gelden tot 14 april 2021, 21u00 (UTC).”

“Naar aanleiding van de nieuwe beslissing van onze autoriteiten, blijft de bovengenoemde regeling van kracht tot 30 mei 21u00 UTC).”

Belgische toeristen in Nederland

Sinds eind januari geldt voor alle Belgen een verbod op niet-essentiële reizen. Alleen essentiële reizen waren toegestaan.

Dat reisverbod zou eerst tot 1 maart duren, maar werd twee keer verlengd. Tot nu dus: vanaf volgende week maandag, 19 april, mag iedereen die wil weer op (niet-essentiële) reis.

Reizen is vanaf maandag 19 april voor Belgen niet langer verboden.

Elk land beslist immers zelf hoe het omgaat met binnenkomende toeristen. In Nederland bijvoorbeeld moet iedereen uit België tien dagen in quarantaine en moet je een negatieve PCR-test kunnen voorleggen.

Ook voor een vakantie in Turkije moet je een negatieve test kunnen voorleggen. Hetzelfde geldt voor Frankrijk, Spanje en Italië.

Vaccinatiepaspoort

Na aanvankelijke twijfels vanuit Frankrijk en België, zijn de 27 Europese lidstaten het eens over de digitale groene kaart (Digital Green Certificate), in de volksmond beter bekend als het vaccinatiepaspoort.

De EU wil af van de term ‘vaccinatiepaspoort’ omdat dit certificaat geen dwangmiddel tot vaccinatie moet worden.

“Discriminatie van mensen die om wat voor reden dan ook niet gevaccineerd (willen) zijn is uit den boze,” zo sprak Eurocommissaris Didier Reynders begin april.

Quarantaineplicht voor Nederlanders

Er komt per 15 mei een quarantaineplicht voor mensen die vanuit een risicogebied naar Nederland reizen.

Ingewijden melden dat het demissionaire kabinet daar spoedig een besluit over neemt. Het is nu al de bedoeling dat reizigers uit risicolanden tien dagen in quarantaine gaan, maar veel mensen houden zich daar niet aan.

Daarom wordt de zelfisolatie een verplichting, en bij overtreding wordt een boete opgelegd.

De hoogte daarvan wordt bepaald door het Openbaar Ministerie, maar zal waarschijnlijk 95 euro worden. Dat is in lijn met de straf voor andere coronavergrijpen.

De quarantaine duurt in principe tien dagen, maar kan verkort worden tot vijf dagen als iemand op de vijfde dag een coronatest laat doen die negatief blijkt.

Waarschijnlijk gaat de plicht gelden voor reizigers uit gebieden die code oranje of rood hebben. Op dit moment is dat de hele wereld.

Tot 15 mei geldt er sowieso een algeheel negatief reisadvies voor Nederlanders. Reizen naar het buitenland zijn alleen toegestaan als het echt noodzakelijk is.

Begin mei wil het kabinet duidelijkheid geven over het reizen na 15 mei en daarmee dus ook over de zomervakantie, zeggen ingewijden.

Bron: Twitter