Ankara zegt dat het sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 ongeveer 35 miljard dollar (30,8 miljard euro) heeft uitgegeven aan het helpen en opvangen van vluchtelingen en dat het land zo’n 3,5 miljoen Syriërs opvangt, meer dan enig ander land ter wereld.

Op de Internationale Dag van de Migrant op 18 december telt Turkije 3.611.834 geregistreerde Syriërs volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ongeveer 47,5 procent van hen is tussen de leeftijd van 0 en 18 jaar volgens het ministerie.

Op 6 december bedroeg het aantal Syriërs dat in kampen onderdak krijgt 144.036 volgens de cijfers van de migratiedienst.

De jaarlijkse kosten voor de opvang van een Syrische vluchteling in Turkije bedragen 3.000 euro, zei Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu in een briefing aan het parlement op 13 december.

3.000 euro in Turkije

Terwijl de gemiddelde kosten voor de opvang van een enkele vluchteling in Europese landen bijna 12.000 euro bedragen, is dit cijfer slechts 3.000 euro in Turkije, zei de minister op een vraag naar details over de 35 miljard dollar die in Turkije aan vluchtelingen is uitgegeven.

Gratis onderwijs en gezondheidsdiensten

Turkije biedt gratis onderwijs en gezondheidsdiensten aan Syriërs in Turkije, zei de minister, en merkte op dat 650.000 van de 1 miljoen Syrische kinderen onderwijs kunnen krijgen op scholen.

De gezondheidskosten van een individuele Syriër bedragen 1.000 dollar, zei hij.

Meer dan 34 miljoen aanvragen werden ingediend bij poliklinieken door Syriërs. 1,5 miljoen Syriërs kregen een klinische behandeling en meer dan een miljoen operaties werden uitgevoerd volgens de minister.

Volgens de secretaris-generaal van de Verenigde Naties vindt vandaag de dag de grootste menselijke migratie sinds de Tweede Wereldoorlog plaats.

“Deze maand zette de wereld een belangrijke stap voorwaarts met de goedkeuring van de Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration”, aldus Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

“Dankzij de overweldigende steun van de leden van de Verenigde Naties zal het Compact ons helpen om de echte uitdagingen van migratie aan te pakken en tegelijkertijd de vele voordelen ervan te plukken,” zei hij.

Hurriyet

T.A.