Donald Trump laat aan Erdogan weten dat hij een uitlevering van Fethullah Gülen overweegt. Dat laat het Witte Huis weten. Een belofte deed Washington echter niet. Fethullah Gülen is de leider van de FETÖ-beweging en het brein achter de mislukte couppoging in 2016 waarbij 251 mensen het leven lieten.

Het lot van de FETÖ-voorman, die al twintig jaar in de V.S. verblijft, ligt in de handen van Trump. “De president heeft op de G20-top in Buenos Aires verklaard dat hij zich over de kwestie ging beraden”, liet Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders weten. “Dusver is nog niets beslist.” Op 16 december heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu gezegd dat Trump aan de uitlevering van Gülen werkt.

Destabiliseren

Het Gülen-netwerk is sinds jaar en dag bezig Turkije te destabiliseren. Via verschillende instanties zoals het leger, de politie en ook via de rechterlijke macht, probeert FETÖ haar macht te misbruiken om zo Erdogan omver te werpen. De uitleveringsperikelen hebben de relaties tussen Turkije en de Verenigde Staten verslechterd. Nu lijkt het alsof Trump Erdogan de hand reikt.

Hürriyet

M.L.