Foto: Can Dündar

Het 27ste Hoge Strafhof in Istanbul heeft een aanhoudingsbevel met betrekking tot spionage uitgevaardigd voor de voortvluchtige journalisten Can Dündar en Ilhan Tanır. Dat heeft een bron binnen de rechtbank laten weten.

Foto: Ilhan Tanır

Volgens de bron, die anoniem wenst te blijven wegens een verbod op het spreken met de media, zijn de twee beschuldigden niet komen opdagen voor hun zitting, waarna de openbare aanklager een uitvaardiging heeft aangevraagd voor een internationaal aanhoudingsbevel.

De rechtbank keurde het verzoek van de aanklager goed en verdaagde de zitting. Het 14e Hoge Strafhof van Istanbul veroordeelde Dündar in mei 2016 nadat hij foto’s had gepubliceerd die aantoonden dat vrachtwagens van de Turkse geheime dienst, Milli Istihbarat Teskilati, wapens vervoerden naar Syrië.

Gearresteerd

Dündar werd in november 2015 gearresteerd en zat opgesloten in de gevangenis tot en met eind februari 2016, totdat het Grondwettelijk Hof van Turkije vaststelde dat zijn rechten geschonden werden.

Het Turkse Hof van Cassatie besloot op 9 maart dit jaar dat Dündar opgesloten zou moeten worden en een straf van 15 tot en met 20 jaar zou moeten uitzitten wegens spionage.

Sabah

M.S.