Mohammed Amar Ampara, die op 26 juni werd gearresteerd op beschuldiging van “werken voor de Griekse inlichtingendienst EYP”.

Hij heeft in zijn getuigenis al zijn spionageactiviteiten binnen Turkije bekend, zo heeft de Turkse particuliere nationale omroep CNN Türk beweerd.

Volgens het TV-station heeft de Griekse spion alle informatie over zijn drie contacten in de EYP aan Turkse officieren gegeven.

De Turkse nationale inlichtingendienst (MİT) hield Ampara op 25 juni aan en lokale media publiceerden een foto van een man van 50 of 60 jaar in handboeien.

Volgens Turkse bronnen was Ampara betrokken bij het verzamelen van informatie over de inzet van Turkse militaire grenseenheden, evenals informatie over de Syrische bevolking van Turkije en Turken die naar Griekenland vluchtten na de couppoging van 2016 in Türkiye.

Ampara opereerde vermomd als zakenman tijdens zijn reizen naar Turkije, zeiden veiligheidsbronnen.

CNN Türk maakte op 27 juni bekend dat de Griekse spion al zijn activiteiten binnen Turkije heeft toegegeven.

Griekse leiders

President Recep Tayyip Erdoğan zei eerder deze maand dat hij niet langer bilaterale ontmoetingen zou hebben met Griekse leiders, zoals voorzien in een overeenkomst tussen beide partijen uit 2010.

Recente ruzies spitsten zich toe op de Griekse eilanden voor de Egeïsche kust van Turkije, waarbij Ankara Athene ervan beschuldigde een militaire aanwezigheid op te bouwen die in strijd is met de verdragen.

Turkije eist dat Griekenland zijn oostelijke eilanden demilitariseert en beroept zich daarbij op de 20e-eeuwse verdragen die de soevereiniteit over de eilanden aan Griekenland hebben overgedragen.

De Griekse regering noemt de eis een opzettelijke misinterpretatie en beschuldigt Turkije, een NAVO-lid, van het opvoeren van vijandige acties in het gebied.

Met ingang van het Verdrag van Londen in 1913 werd de militarisering van de eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee beperkt en hun gedemilitariseerde status werd bevestigd met de ondertekening van het Verdrag van Lausanne in 1923.

Het pact van Lausanne bracht een politiek evenwicht tussen de twee landen tot stand door de vitale belangen, waaronder die in de Egeïsche Zee, te harmoniseren.

Bron: Hürriyet