Dendias en Mevlüt Çavuşoğlu

Turkije zal twee blusvliegtuigen naar Griekenland sturen, verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu maandag in een telefoongesprek met zijn Griekse ambtgenoot Nikos Dendias.

“Ik bedankte hem (Çavuşoğlu) toen hij me informeerde dat twee Turkse blusvliegtuigen naar Griekenland zullen worden gestuurd, omdat, zo voegde hij eraan toe, de bosbranden in Turkije nu onder controle zijn”, schreef Dendias op Twitter.

Brandweerlieden en bewoners hebben maandag voor de zevende dag gestreden tegen een enorme bosbrand op het op een na grootste eiland van Griekenland. Ze vechten om te redden wat ze kunnen redden van de vlammen die uitgestrekte stukken ongerept bos hebben gedecimeerd, huizen en bedrijven hebben verwoest en duizenden op de vlucht hebben gejaagd.

De brand, die op 3 augustus begon, is de ernstigste van tientallen die de voorbije week in Griekenland zijn uitgebroken nadat het land werd overspoeld door de ergste hittegolf in drie decennia waardoor de temperaturen dagenlang tot 45 graden Celsius (113 Fahrenheit) stegen.

De hitte, tijdens een bijzonder hete zomer, heeft de bossen van Griekenland, waaronder grote gebieden met gemakkelijk ontvlambare pijnbomen, veranderd in kurkdroge tondeldozen.

De bosbranden hebben de Griekse brandbestrijdingscapaciteit tot het uiterste opgerekt en de regering heeft een beroep gedaan op hulp uit het buitenland.

Meer dan 20 landen in Europa en het Midden-Oosten hebben gereageerd door vliegtuigen, helikopters, voertuigen en mankracht te sturen.

Ook in buurland Turkije woeden al 13 dagen enorme branden. Op twee plaatsen in de zuidwestelijke kustprovincie Muğla zijn brandweerlieden nog steeds bezig met het blussen van de branden.

“De situatie verbetert”, zei minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli zondag.

“Het is nog te vroeg om te zeggen dat de branden onder controle zijn, maar dat punt zijn we aan het bereiken.”

Bron: Sabah