Foto: Eda N. Kaplan

Een 18-jarige Turkse vrouw heeft zelfmoord gepleegd na de vrijlating van de verkrachter uit politiebewaring wegens “gebrek aan bewijs”.

Kort voor de zelfmoord stuurde Eda N. Kaplan haar moeder een bericht met de tekst: “Moeder, je dochtertje kan sommige dingen niet langer verdragen.

Een jonge Turkse vrouw heeft zelfmoord gepleegd een dag nadat de autoriteiten de verdachte vrijlieten van wie ze zei dat hij haar had verkracht.

Op 6 augustus meldde de 18-jarige Eda Nur Kaplan zich bij de politie dat zij op 30 juli door twee personen was verkracht.

Een van de verdachten, Mehmet A. genaamd, werd aanvankelijk aangehouden maar later vrijgelaten op grond van “gebrek aan bewijs”, terwijl de andere verdachte, Yusuf G. genaamd, werd gezocht.

In haar getuigenis tegenover de politie verklaarde Kaplan dat de twee verdachten haar naar een hotel hadden gebracht toen zij half bewusteloos was en haar seksueel hadden misbruikt. Ze zei dat ze hen niet kon tegenhouden omdat ze haar bewustzijn gedeeltelijk had verloren.

Kaplan raakte later in een depressie en huilde de hele tijd en zei: “Niemand zal in mij geloven”, vertelde een vriend van de jonge vrouw aan de media.

Een dag na de vrijlating van Mehmet A. sprong Kaplan van haar appartement op de 15e verdieping en stierf in de hoofdstad Ankara.

Voordat ze stierf door zelfmoord, stuurde Kaplan een bericht op haar mobiele telefoon naar haar moeder met de tekst:

“Moeder, je dochtertje kan sommige dingen niet meer verdragen. Ze hebben uw dochter uitgeput. Ze kon aan niemand iets vertellen. Ze verdroeg het in stilte maar dat stapelde zich erg op.”

“Ze kan niet meer verdragen. Ze gelooft niet meer dat er nog iets goed zal komen. Ik ga nu door met te zeggen ‘In plaats van dat het elke dag pijn doet, laat het pijn doen voor één dag.’ Geef uw zegen,” schreef ze verder.

Nadat Kaplan’s bericht werd gedeeld op sociale media, begonnen veel gebruikers een hashtag te delen die opriep tot gerechtigheid voor de jonge vrouw onder #edanuricinadalet (Rechtvaardigheid voor Eda Nur).

“Eda Nur, die op 30 juli in Ankara door twee mensen werd verkracht en de vrijlating van de verkrachters na de klacht niet kon verdragen, heeft een einde aan haar leven gemaakt! Dit is geen zelfmoord maar moord! De mannelijke staat die niet vrouwen maar verkrachtende mannen beschermt, is de dader van de moord op Eda Nur,” aldus het Ankara Vrouwen Platform in een verklaring, waarin ook Kaplan’s boodschap aan haar moeder werd gedeeld.

Ondertussen heeft het Ministerie van Familie en Sociale Diensten een verklaring vrijgegeven waarin staat dat men het onderzoek naar de dood van Kaplan op de voet volgt en dat men een aanvraag zal indienen om rechtstreeks betrokken te worden bij het gerechtelijk proces van haar dood, mocht er een strafzaak worden gestart.

Bron: Turkse media