Hoewel Turkije er geen heeft, zegt de Turkse minister dat Ankara blusvliegtuigen naar Griekenland kan sturen

De Turkse minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli heeft voor verbazing gezorgd door te zeggen dat Turkije Griekenland blusvliegtuigen kan sturen, hoewel Ankara enkele dagen geleden nog toegaf dat het land er geen heeft.

De Turkse minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli heeft gezegd dat Ankara Griekenland blusvliegtuigen kan sturen als de branden in Turkije worden geblust.

De opmerkingen van Pakdemirli wekten verbazing omdat de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Recep Tayyip Erdoğan eerder toegaf dat Turkije geen blusvliegtuigen heeft.

Hoewel de regering aanvankelijk beweerde dat Turkije sterk is en de branden het hoofd kan bieden, gaf zij uiteindelijk de ernst van de situatie toe en vroeg zij om hulp uit het buitenland.

In een interview met journalisten op 8 augustus zei Pakdemirli dat er momenteel geen branden zijn die woongebieden bedreigen, waarbij hij opmerkte dat Griekenland Turkije om hulp heeft gevraagd.

“Twee vliegtuigen die vanuit het buitenland naar ons werden gestuurd, moesten vertrekken vanwege de hevigheid van de branden in Griekenland en de EU. Griekenland heeft om vliegtuigen gevraagd. We proberen het te evalueren. We zullen ze aan Griekenland leveren als we kunnen nadat de branden hier zijn afgezwakt”, zei de minister.

Zijn opmerkingen wekten verbazing op sociale media, maar ook bij politici, waarbij de afgevaardigde van de Goede (İYİ) Partij, Koray Aydın, de regering opriep om niet de draak te steken met het volk.

“U hebt persoonlijk aangekondigd dat er geen blusvliegtuigen in uw inventaris zijn. Probeer het te onthouden en maak de mensen niet belachelijk. Moge God u gezond verstand geven,” zei Aydın op Twitter.

Griekse branden op zevende dag

Duizenden mensen zijn hun huizen ontvlucht op het Griekse eiland Evia waar ongecontroleerde bosbranden woeden. Veerboten staan klaar voor meer evacuaties nadat ze velen in veiligheid hebben gebracht via zee.

De vlammenzee op Evia, het op één na grootste eiland van Griekenland, breidde zich snel uit over verschillende fronten en scheurde door duizenden hectaren ongerept bos in het noordelijke deel en dwong de evacuatie van tientallen dorpen.

De vlammen hebben huizen in vijf dorpen overspoeld, maar de volledige omvang van de schade was niet onmiddellijk bekend.

Tijdens een hittegolf die een week heeft geduurd en die de ergste is in drie decennia, zijn in vele delen van het land bosbranden uitgebroken, met verschroeiende temperaturen en hete winden die voor een brandhaard hebben gezorgd.

Overal in het land zijn bossen in vlammen opgegaan en zijn tientallen huizen en bedrijven verwoest.

Bron: Turkse media