Eerder deze week stuurde Turkije 4 terroristen met de Franse nationaliteit terug naar hun land. Dit meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken in een geschreven statement. Volgens dat statement doet Turkije nu extra inspanningen om de buitenlandse terroristen uit te wijzen.

Het ministerie verduidelijkte niet tot welke groepering de Fransen behoorden, maar de voorbije maanden werd wel de nadruk gelegd op het terugsturen van terroristen van IS/Daesh.

Het debat over wat er moet gebeuren met de terroristen van IS/Daesh die in Syrië gevangen zitten en hun families, ook de buitenlanders, blijft controversieel. Turkije is van mening dat alle buitenlanders terug naar hun land van herkomst gestuurd moeten worden. Volgens Ankara hebben verschillende Europese landen zich verzet tegen de uitwijzing van hun staatsburgers, maar Turkije blijft ermee verdergaan.

In 2019 wees Turkije bijna 780 buitenlandse terroristen uit naar hun land van herkomst. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu vlak voor de start van het nieuwe jaar.

K.L.

Bron: Anadolu Agency