Ex-president Duitsland is vol lof over Turkije en roept op tot constructieve relaties

Joachim Gauck, voormalig president van Duitsland, is vol lof over de manier waarop Turkije de vluchtelingencrisis aanpakt. Volgens hem moet er samengewerkt worden met president Recep Tayyip Erdogan in plaats van de confrontatie aan te gaan.

“Het zou goed zijn als aan de verwachtingen van Turkije inzake financiële steun op dit vlak (vluchtelingencrisis) wordt voldaan.” Dat zei Gauck donderdag in Berlijn, in een interview met het Duitse persagentschap DPA. “We zitten in een moeilijke positie in Europa en hebben de steun van Erdoğan dus nodig.”

Europa mag zich niet beperken tot het herhalen van bestaande conflicten, maar moet zoeken naar manieren om samen te werken, vindt hij. Naar eigen zeggen heeft hij veel respect voor de Turkse gastvrijheid.

Akkoord

In maart 2016 kwamen Ankara en Brussel tot een akkoord, dat een oplossing moest bieden voor de immigratiestroom in de EU. In dat akkoord werd aan Turkije 6 miljard euro financiële hulp beloofd. Aanvankelijk was de bedoeling dat dat bedrag in twee schijven zou worden uitbetaald. De Turkse regering zou het geld gebruiken om projecten te financieren voor Syrische vluchtelingen. Maar de tweede schijf werd vrij laat uitbetaald. Pas afgelopen december maakte de EU het volledige budget van 6 miljard euro vrij, zoals werd overeengekomen in de deal.

Syrische vluchtelingen

Turkije vangt meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen op, meer dan enig ander land. De EU steunt in Turkije zowel de vluchtelingen zelf als de mensen die hen opvangen. Ze financiert projecten in het onderwijs en de gezondheidszorg, en projecten die de Turkse infrastructuur en economie ten goede komen.

Onlangs kende Duits kanselier Angela Merkel nog 25 miljoen euro toe voor een huisvestingsproject voor vluchtelingen. Dat gebeurde vorige vrijdag tijdens een bezoek aan Istanbul.

Over de onenigheden tussen Berlijn en Ankara zei Gauck het volgende. Er zijn onmiskenbaar meningsverschillen, maar Merkel is bedreven in het onderhouden van relaties met mensen. Ze voert geen klaagpolitiek, maar kijkt eerder naar “Wat kunnen we doen om tot een oplossing te komen in deze concrete situatie?”

Bron: Sabah

S.V.R.