De Turkse minister van energie en grondstoffen Berat Albayrak heeft aangekondigd dat de offerte voor de de nieuwe energiecentrale in december zal beginnen. De centrale in Konya zal energie opwekken door middel van fotovoltaïsche zonnepanelen en zal de grootste eco-vriendelijke centrale in de wereld zijn.

De Verenigde Staten, China en verscheidene Europese landen beconcurreren mekaar voor de offerte-aanvraag voor de centrale. De bouw van het zonnepark zal in totaal 1.2 miljard Euro aan investeringen naar Konya brengen. De energiecentrale zal een oppervlakte in beslag nemen van 20 km². Om dit even in perspectief te plaatsen kunnen we dit vergelijken met enkele Belgische en Nederlandse gemeenten: dit is een groter oppervlakte dan de Brusselse gemeente Anderlecht of de Nederlandse gemeente Schiedam. Eens de bouw afgerond is zal de energiecentrale 1.3 miljard killowatt per uur produceren of genoeg elektriciteit om 600 000 huishoudens te voorzien.

Minister van Energie Berat Albayrak
Minister van Energie Berat Albayrak

Hernieuwbare energie

Turkije zal zich meer op hernieuwbare energie richten
De centrale zal niet alleen voor energie zorgen maar zal ook zorgen voor werkgelegenheid in de regio. Volgens het project zal er voornamelijk gebruikt worden gemaakt van Turkse technologie en zal tenminste 80% van de ingenieurs uit Turkije zelf komen. De energiecentrale moet tegen het einde van 2018 operationeel zijn.

De investeringen zullen zorgen voor een meer competitieve energiemarkt en zal ook zorgen voor een prijsdaling voor energie. Volgens Albayrak zal Turkije zich in de toekomst meer op hernieuwbare energie richten. In 2017 zal er een nieuwe offerte zijn voor een windmolenpark.

Sabah