“De aankoop van het Russische S400-luchtafweersysteem is niet enkel een zaak van nationale veiligheid voor Turkije, het is een existentiële kwestie,” zegt Devlet Bahçeli, de leider van de Nationalistische Partij (MHP).

“Het is een voorwaarde voor het voortbestaan van de [Turkse] staat,” zei Bahçeli, toen hij op 26 juni de parlementaire fractie van zijn partij toesprak in de hoofdstad Ankara.

“Of de VS het nu graag heeft of niet, de aankoop van de S400 is een zaak van levensbelang geworden.”

Bahçeli had kritiek op de VS, die ermee gedreigd hadden om Turkije sancties op te leggen als dat land het Russische systeem zou kopen. “Het is een belediging dat de VS ons land bedreigt,” dixit Bahçeli.

“Turkije staat voor de keuze: óf we bezwijken voor deze dreigementen en verliezen onze eer, óf we gaan de S400’s gebruiken om ons vaderland te verdedigen.”

“Dit gaat dus duidelijk over méér dan enkel een luchtafweersysteem,” zei Bahçeli, die beweerde dat de VS erop uit is om Turkije uiteen te doen vallen.

“Het verwerven van de S400’s is een zaak van levensbelang geworden.”

Turkije mag geen toegevingen doen, vindt Bahçeli.

Op 25 juni had president Recep Tayyip Erdoğan gezegd dat Turkije zich opmaakt om het raketsysteem vanaf juli te gaan gebruiken.

De spanningen tussen Turkije en de VS zijn de voorbije maanden hoog opgelopen. Volgens Washington betekent de aankoop van de S400 een gevaar voor de rol van Turkije in het F35-gevechtsvliegtuigenprogramma en zou het kunnen leiden tot sancties.

2017

In 2017 besliste Ankara om de Russische S400’s aan te kopen, na verschillende vruchteloze pogingen om een ander Amerikaans luchtafweersysteem te bemachtigen.

De VS heeft Turkije ervan proberen te overtuigen om de Amerikaanse Patriot-raketten te kopen. Ze argumenteerden dat het Russische systeem incompatibel zou zijn met de NAVO-systemen. Bovendien zouden de F35’s daardoor kwetsbaar worden voor Russische spionage.

Maar Turkije hield vol dat de S400 niet geïntegreerd zou worden in de NAVO-systemen en dat het dus geen bedreiging vormde voor de alliantie.

Turkije heeft aangedrongen op de oprichting van een commissie om alle technische problemen uit te klaren, maar de VS ging niet in op dat voorstel.

Bron: Hürriyet

S.V.R. ✅