Turkije verklaarde op 16 oktober dat het zijn luchtruim gesloten heeft voor alle vluchten naar en van luchthavens in de Irakese Koerdische Regionale Overheid. Turkije zei ook dat het een proces is begonnen om de controle van een belangrijke grenspost te overhandigen aan de Irakese centrale overheid. De verklaring komt er na een recente onafhankelijkheidsverkiezing door de Koerdische Regionale Overheid.

“Het kabinet heeft besloten om het Turkse luchtruim te sluiten voor vluchten naar en van Noord-Irak onder de regionale overheid op grond van een advies van de Nationale Veiligheidsraad. Vanaf nu zal geen enkel vliegtuig vliegen naar luchthavens in Noord-Irak en zal geen vliegtuig vertrekkend van een luchthaven in Noord-Irak het Turkse luchtruim kunnen gebruiken,” vertelde vicepremier en regeringswoordvoerder Bekir Bozdağ aan journalisten na de wekelijkse kabinetsvergadering op 16 oktober.

Bozdağ verklaarde ook dat de overheid besloten heeft om samen te werken met de centrale Irakese overheid om de Ibrahim Khalil (Habur) grenspost te overhandigen van de Koerdische Regionale Overheid aan Bagdad.

Hurriyet