HDP-wetgever Semra Güzel met PKK-terrorist Volkan Bora op deze ongedateerde foto genomen in Noord-Irak. (AA-foto)

Een Turkse openbare aanklager heeft een proces aangespannen tegen een parlementslid, nadat in de media foto’s waren verschenen waarop te zien is hoe zij een PKK-terrorist omhelst.

De Turkse nieuwswebsite SuperHaber publiceerde eerder deze week ongedateerde foto’s waarop HDP-parlementslid Semra Güzel te zien is met een terrorist van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in een kamp in Irak.

Het rapport zei dat het leger de foto’s in 2017 in beslag nam van een telefoon die toebehoorde aan PKK-lid Volkan Bora, nadat ze hem en drie andere leden van de terreurgroep hadden gedood. Guzel verscheen op de beelden ook in PKK-kleding.

De foto’s hebben geleid tot een reeks veroordelingen van de regering, waarbij de openbare aanklager van Ankara dinsdag een procedure is gestart om haar onschendbaarheid als parlementslid op te heffen. Het parlement moet een stemming houden om strafvervolging tegen haar mogelijk te maken.

Turkije voert al sinds 1984 een oorlog met tegen de terroristische PKK, toen de organisatie voor het eerst een gewapende campagne voerde om een zogenaamde onafhankelijke staat uit te bouwen.

Aangenomen wordt dat de gevechten sinds het begin van het conflict aan ten minste 40.000 mensen het leven hebben gekost. Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de PKK als terroristische groepering bestempeld.

Ondertussen zei Güzel in een verklaring dat zij verloofd was geweest met Bora na een periode van romantische relatie na de universiteit en dat zij hem tussen 2009 en 2014 niet heeft kunnen zien.

Ze beweerde dat ze tussen 2013 en 2015, tijdens de verzoeningsperiode, naar Noord-Irak is gegaan om haar “geliefde” te zien en dat ze toen geen lid was van een politieke partij.

De HDP is publiekelijk bekritiseerd voor het overmaken van belastinggeld en fondsen naar de PKK, een internationaal erkende terroristische groepering.

Van burgemeesters en lokale ambtenaren van de HDP is bekend dat zij fondsen ter ondersteuning van de PKK verkeerd hebben toegewezen en banen hebben verschaft aan sympathisanten van de groep.

Guzel zei dat haar werd gevraagd om PKK-camouflage te dragen vanwege de veiligheid. Ze zei ook dat de regering in die tijd wist dat burgers Irak bezochten om hun familieleden te zien, omdat Ankara rechtstreeks met de PKK praatte om de oorlog te beëindigen.

“Het is onvoorstelbaar dat dergelijke foto’s, die vijf jaar geleden door de regering in beslag zijn genomen, nu in de openbaarheid worden gebracht,” zei ze.

“Ik ben in 2018 parlementslid geworden en sindsdien is er geen procedure tegen mij gestart.”

HDP-wetgever Semra Güzel met PKK-terrorist Volkan Bora op deze ongedateerde foto genomen in Noord-Irak. (AA-foto)

Mustafa Sentop, de voorzitter van het parlement, vertelde de pers dat de immuniteit van Guzel moet worden opgeheven in overeenstemming met de interne regels van het parlement, en dat ze voor het gerecht moet verschijnen omdat ze geen afstand heeft genomen van een terroristische groepering.

Zowel de HDP-wetgever als de terrorist hadden in dezelfde periode aan de universiteit van Harran gezeten. Bora werd in 2017 gedood bij een luchtaanval door het Turkse leger in Adıyaman.

Ondertussen zei de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK Partij) Erzurum afgevaardigde Ibrahim Aydemir dat hij Güzel veroordeelt voor haar foto’s.

Hij vervolgde met op te merken dat hoewel Güzel toen nog geen lid van de partij was, de HDP beter had moeten weten om haar niet als kandidaat voor te dragen.

Bron: Sabah