Foto's: Ömer Delibaş (links) en Kaan Kanlıkuyu (rechts)

Twee Turkse soldaten, Ömer Delibaş en Kaan Kanlıkuyu, zijn gesneuveld tijdens de onlangs gelanceerde grensoverschrijdende operatie van Turkije in Noord-Irak, zei het ministerie van Defensie maandag laat.

Het ministerie zei in een verklaring dat Ömer Delibaş gewond raakte in het operatie Klauw-Slot (Pençe Kilit) als gevolg van een ontploffing van een geïmproviseerd explosief (IED) dat werd geplaatst door terroristen.

Hij bezweek aan zijn verwondingen in een ziekenhuis ondanks alle medische inspanningen, voegde het eraan toe.

“Door dit incident dat ons verdrinkt in diepe pijn en verdriet, wensen wij Allah’s genade voor onze heldhaftige martelaar en bieden wij onze condoleances en geduld aan zijn dierbare familie, de Turkse strijdkrachten en de natie,” voegde het ministerie eraan toe.

Het Turkse leger heeft een nieuwe grond- en luchtterrorismebestrijdingsoperatie gelanceerd tegen de PKK-terroristen in Noord-Irak, kondigde het ministerie van Defensie maandag aan.

De nieuwe operatie, “Pençe Kilit” genoemd, is gericht tegen de terroristen in de regio’s Metina, Zap en Avashin-Basyan.

De groep heeft bases in Noord-Irak en heeft het grondgebied gebruikt voor aanvallen op Turkije. Turkije heeft in de afgelopen decennia talrijke grensoverschrijdende lucht- en grondoperaties tegen de PKK uitgevoerd.

De nieuwe operatie volgt op de operaties Klauw-tijger en ‘Klauwarend’ die het Turkse leger in 2020 in Noord-Irak heeft gelanceerd.

Operaties Klauw-Tijger en Klauw-Arend zijn in 2020 begonnen in de grensgebieden van Noord-Irak om de veiligheid van de Turkse bevolking en de grenzen te waarborgen.

De terreurgroep PKK houdt zich vaak schuil in Noord-Irak, net over de zuidgrens van Turkije, om terroristische aanslagen in Turkije te beramen. Het Turkse leger voert regelmatig grensoverschrijdende operaties uit in Noord-Irak.

Masrour Barzani

Volgens Ankara zijn met succes lucht- en artilleriebombardementen uitgevoerd en zijn commando’s met helikopters overgevlogen naar het noorden van Irak.

Bij de gevechten zouden 19 PKK-terroristen zijn gedood en vier Turkse militairen zouden gewond zijn, aldus het Turkse leger.

Opvallend is dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorige week in Ankara Masrour Barzani heeft, ontvangen, dat is de premier van de autonome regio Iraaks-Koerdistan.

Bron: Sabah