Turkije heeft pandemieën toegevoegd aan de lijst van noodsituaties. Vanaf nu geldt een pandemie dus als een noodsituatie in het land, zo stond op 9 april te lezen in het Staatsblad.

“Noodsituaties zijn onder meer incidenten waarbij een medische ingreep nodig is binnen de 24 uur na een plotse ziekte, ongeval, trauma of vergelijkbare situatie. Andere voorwaarden zijn dat een dringende medische interventie niet kan worden uitgevoerd, of dat er levensgevaar dreigt als de patiënt naar een ander ziekenhuis overgebracht zou worden,” luidt het.

Ook immuunplasmatherapie werd op de lijst opgenomen. Daarvoor heb je plasma nodig van mensen die al genezen zijn van COVID-19 om besmette patiënten te kunnen behandelen.

Nu pandemieën op de lijst van noodsituaties staan, kunnen privé-ziekenhuizen geen kosten meer aanrekenen, noch voor medische onderzoeken, noch andere bijkomende kosten.

Verder zullen patiënten die al in behandeling zijn voor het nieuwe coronavirus hun medicatie gratis kunnen krijgen in het ziekenhuis.

Bron: Hürriyet

S.V.R.