Turkije opent luchtruim om leven van Italiaanse peuter te redden

Stamcellen van Turkse donor met straalvliegtuig naar Italië gestuurd om leven van peuter te redden ondanks sluiting luchtruim

Door de corona-uitbraak is het Turkse luchtruim gesloten. Maar toch werd een Italiaans straalvliegtuig toegelaten, om het leven van een 2-jarig kind te redden.

Op 14 maart stuurde Dr. Massimo Cardillo, hoofd van het Italiaans Nationaal Transplantatiecentrum, een e-mail, waarin hij de Turkse overheid om hulp vroeg voor de ijlende peuter. Dat melden bronnen binnen de Turkse gezondheidszorg.

Dr. Massimo Cardillo

Na de internationale donorbanken grondig doorzocht te hebben, bleek dat de enige geschikte donor voor stamceltherapie in Turkije zat, schreef hij, aldus dezelfde bron die anoniem wil blijven.

Op dat moment had Turkije haar luchtruim al gesloten, maar de Turkse ministeries van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken stonden gezamenlijk een uitzondering toe.

De geschikte donor werd opgespoord door het Turks Coördinatiecentrum voor Stamcellen.

Op 31 maart vertrok het vliegtuig dan uit Rome en kreeg toestemming om te landen op de luchthaven van Istanbul.

In een geïsoleerde ruimte op de luchthaven hebben Turkse dokters de stamcellen dan overhandigd aan het Italiaanse team.

De hele verdere afhandeling is zonder incidenten verlopen.

We zullen de hulp van Turkije in deze moeilijke periode nooit vergeten. Dat zegt Nicoletta Sacchi, directeur van het Italiaanse Register van Beenmergdonoren.

“Mijn dank gaat ook uit naar de donor, de belangrijkste held van dit hele gebeuren. We willen zowel Turkije als de donor bedanken.”

De pandemie brak in december vorig jaar uit en heeft sindsdien al aan tienduizenden mensen over de hele wereld het leven gekost. Daardoor hebben veel landen, waaronder Turkije, hun luchtruim gesloten voor zowel binnenlandse als internationale vluchten.

Bron: AA

S.V.R.