ANKARA – Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag het hoofd van de EU-delegatie in Turkije ontboden. Het ministerie neemt aanstoot aan kritische uitlatingen van gezant Hansjörg Haber over de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije.

,,We hebben onze woede over de uitspraken van de ambassadeur en onze veroordeling van de bewoordingen waarvan hij zich heeft bediend aan hem overgebracht”, zei een bron bij het departement die anoniem wil blijven. Onder meer de Duitse uitdrukking die Hansjörg Haber aanhaalde,

“beginnen als een Turk en eindigen als een Duitser”,

schoot Turkije volgens de krant Hürriyet in het verkeerde keelgat. Het gezegde zou een voor Turkije weinig vleiende strekking hebben.

Hansjörg Haber had graag gezien dat Turkije met Turks enthousiasme aan de slag was gegaan met de voorwaarden die de EU had verbonden aan de afgesproken afschaffing van de visumplicht voor Turken en die klus met Duitse nauwgezetheid had voltooid, mijmerde de EU-gezant vorige week volgens de krant Daily Sabah. ,,Maar het is precies andersom”, klaagde hij.