Een fietstocht die in Wenen begon als campagne voor de bewustmaking van kankers die vrouwen treffen is geëindigd in Istanboel toen de fietsers de Bosporusbrug overstaken op zondag. Turkse fietsers voegden zich bij de tientallen Europese fietsers, vergezeld door de Turkse minister van Volksgezondheid, Mehmet Muezzinoglu.

Het evenement op zondag rondde de tour af die begon in Oostenrijk en door Hongarije, Croatië, Servië, Bulgarije en Griekenland ging. Een groep Turkse fietser reden van de hoofdstad Ankara naar Istanboel om de fietsers van Europa te vergezellen. De Bosporusbrug was roze gekleurd op zaterdag voor deze bewustmakingscampagne.

Baarmoederhalskanker

Het Ride 4 Women initatief, samen georganiseerd door het Europees Instituut voor Gynaecologische Oncologie (ESGO) en het Ministerie van Volksgezondheid, heeft tot doel om het bewustzijn van kankers die vrouwen treffen zoals borst-, eierstok- en baarmoederhalskanker te vergroten. Het ESGO verklaarde dat volgens verwachtingen elk jaar bij 528 000 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld zal worden en dat er elk uur 2 vrouwen in EU-landen sterven aan baarmoederhalskanker. Het ESGO zei ook dat het bewustzijn promoten een belangrijk element is om de overlevingskansen te vergroten daar baarmoederhalskanker een van de meest geneeslijke en vermijdbare kankers is.

saglik-bakani-mehmet-muezzinoglu-bisiklet-ustunde-kansere-dikkat-cekti-mehmet-muezzinoglu-biyografisi-93531

Muezzinoglu, die sprak op het evenement, zei dat vroeg handelen kanker kan voorkomen. “We moeten de mensen bewuster maken en leren dat het niet zo moeilijk is om kanker te bestrijden.

Ten minste een derde van kankergevallen kunnen vermeden worden door individuele actie en nog een derde kan gestopt worden door een vroege diagnose. Dit is dus een persoonlijke taak. Ik geloof dat vrouwen kunnen helpen om kanker beter te voorkomen als ze de bewustmakingscampagne leiden”, zei hij.

Ride 4 Women wil vrouwen aanmoedigen om een gezondere levensstijl te ontwikkelen, een belangrijk aspect in het afwenden van kankers die vrouwen treffen. Dit omvat het managen van hun levensstijl, het aanmoedigen om actiever te zijn en een gebalanceerd dieet volgen. Volgens experts zijn de meerderheid van de sterfgevallen van baarmoederhalskanker te wijten aan een late diagnose van de ziekte.

De overheid streeft er naar om het volk gezond te houden met gelijkaardige acties. In een campagne om een sedentair levensstijl te bestrijden heeft de overheid fietsen uitgedeeld aan studenten. Een sedentair levensstijl is een grote factor in een aantal ziektes en aandoeningen zoals obesitas en allerlei hartaandoeningen.

Tweede grootste doodsoorzaak

Kanker is de tweede grootste doodsoorzaak in Turkije volgens officiële cijfers. Kwaadaardige tumoren hebben vorig jaar meer dan 76 000 levens geëist in het land. Een woordvoerder van het Turks Kankergemeenschap zei recent dat een vijfde van alle mannen in Turkije prostaatkanker zal krijgen en een achtste van alle vrouwen in het land borstkanker zal ontwikkelen.

Strijd tegen kanker

Muezzinoglu zei dat Turkije trots is op haar strijd tegen kanker, voornamelijk longkanker dat gelinkt wordt met roken. “De vaststellingscijfers zijn van 33 000 gezakt tot 30 000, wat wijst op het succes van onze anti-tabaksbeleid”, benadrukte hij de anti-tabakscampagne van het land, zoals een algemeen rookverbod in publieke ruimtes en gratis behandelingen voor rokers. “Het is nu ons doel om een actievere en gezondere levensstijl te promoten en te strijden tegen obesitas”, verklaarde hij.

Experts willen dat de autoriteiten meer maatregelen nemen om het aantal vroege vaststellingen van kanker te vergroten. Het hoofd van de Turkse Kankergemeenschap, Burak Duruman, verklaarde recent op een evenement dat het gebrek aan vroege diagnoses een rol speelde in de stijging van terminale gevallen. Hij zei dat twee derde van de kankerpatiënten in Turkije binnen 5 jaar sterven na de diagnose van de ziekte.

Sabah