Een ceremonie werd gehouden in Istanbul voor de opening van het Historisch Beykos Paviljoen, ook gekend als ‘Mecidiye Kasrı’, dat na jaren van renovatie heropend zal worden om te dienen als een museum.

De voorzitter van het Turkse parlement, Ismail Kahraman, was aanwezig op de openingsceremonie samen met de voorzitter van ‘het Nationaal Comité voor Paleizen’, Prof. Dr. Ilber Ortaylı. Onder de aanwezigen was ook de gouverneur van Istanbul, Vasip Şahin en de burgermeester van Beykoz, Yücel Çelikbilek.

Foto: Prof. Dr. Ilber Ortaylı

Restauratie

Tijdens de speech, benadrukte Kahraman dat de restauratie van het paleis met grote zorg werd uitgevoerd. In het verleden diende het paleis als school, daarna als ziekenhuis om vervolgens in verval achtergelaten te worden.

Paleis van Versailles

Toen hij de Ottomaanse architectuur vergeleek met het Paleis van Versailles, liet Kahraman horen dat Versailles een magnifiek monument is, maar dat er geen toiletten zijn. De Ottomaanse architectuur, volgens Kahraman, heeft zich altijd kunnen onderscheiden in grandioze uitstralingen en elegantie.

Verwijzend naar de rijke Turkse geschiedenis, vertelde Kahraman: “Hebben wij dan geen wortels die zich uitstrekken over drie continenten? Wij moeten dit begrijpen en ons zelfvertrouwen hierin tonen. Indien nodig, moeten wij standvastig zijn. Wij moeten samen sterk staan en niet plooien”.

De voorzitter het Nationaal Comité voor Paleizen, Prof. Dr. Ilber Ortaylı, die ook een speech gaf, sprak vol lof over de beslissing van het parlement om budgetten voor de restauratie vrij te maken. Hij verklaarde ook dat de stad nood heeft aan een gerestaureerd paleis, nu dat Istanbul een wereldstad is.

De bouw van het paviljoen begon in 1845 door Mehmed Ali Pasha, de gouverneur van Egypte. Het werd daarna overgedragen aan Sultan Abülmecid, die het in gebruik nam als tijdelijke woning wanneer hij reisde naar Beykoz.

Sabah