Eğri Minare, een historische minaret gelegen in Aksaray in Centraal-Turkije, zal gerestaureerd worden door het Generaal Directoraat voor Stichtingen. Het gebouw dat dateert van het Seljuk-tijdperk heeft een hellingsgraad van 3.11 graden en is daardoor vaak vergeleken met de wereldberoemde Toren van Pisa.

Lees ook: 11de eeuwse minaret in Elazığ staat schever dan de ‘Toren van Pisa’

Volgens een verklaring van de Regionale Directeur voor Stichtingen in Konya, Ibrahim Genç, aan Anadolu Agency is Eğri Minare, de “leunende minaret,” één van de belangrijkste monumenten van het Seljuk-tijdperk in Anatolia. Het monument wordt bezocht door zowel buitenlandse als lokale toeristen.

Werken beginnen deze maand

Volgens Genç, beginnen de restauratiewerken deze maand en werd het monument gedurende bepaalde tijd in het oog gehouden om te bepalen of er enige beweging is geweest. Gedurende de voorbije jaren werden er geen veranderingen of bewegingen geregistreerd.

Aangezien het monument gebouwd is uit bakstenen, heeft er wat afbrokkeling plaatsgevonden in de galerij en het kegelvormig deel van de minaret als gevolg van weersomstandigheden. De moskee gesitueerd naast de minaret werd er later aan toegevoegd, legde Genç uit. Het Directoraat voor Stichtingen zal ook de moskee restaureren en zijn onmiddellijke omgeving herontwerpen. De kosten van de restauratie zullen 1 miljoen Turkse lira bedragen ($270.000).

Sabah