Een 11e eeuwse moskee minaret in de buurt van de oostelijke Turkse stad, Elazığ trekt veel vergelijkingen met de beroemde scheve toren van Pisa. De rode bakstenen minaret van Harput Ulu Moskee in Alayapark staat momenteel op 6,8 graden van de loodlijn – 1,3 graden meer dan de toren van Pisa, die volgens de organisatie UNESCO (Organisatie ter preservatie van Werelderfgoed), momenteel op 5,5 graden staat.

De moskee van de Seltsjoek-tijdperk, de eerste met een open lucht binnenplaats, werd gebouwd in 1157 door koning Fahrettin Karaaslan van de Artuqid dynastie die de regio in de 11e en 12e eeuw regeerde. Zeventien jaar later, werd de Toren van Pisa opgericht als een klokkentoren van de kathedraal.

unnamed
De rode bakstenen minaret van Harput Ulu Moskee

Hoewel de minaret niet dezelfde mate van bekendheid heeft als zijn rivaal in Pisa, trok het wel veel bezoekers naar Elazig gedurende vele jaren. “De hellingmeter heeft de helling vier keer per dag gemeten gedurende twee jaar,” zegt Ismail Aytaç, een Turks-islamitische kunsthistoricus in het nabijgelegen Fırat Universiteit.

“Uit het eindresultaat blijkt dat de huidige helling 6,8 is.” De tweejarige meting toonde aan dat de scheefheid van de minaret niet was veranderd in 2 jaar. We vermoeden dat de helling wordt veroorzaakt door de verschuiving van de bodem en aardbevingen.”

Sabah