Turkije zegt dat het staakt-het-vuren van 48 uur verlengd kan worden. Militaire operaties tegen IS in Noord-Syrië zullen echter doorgaan.

33 vrachtwagens met hulpgoederen zoals voedsel, kinderkleding en speelgoed staan klaar om naar de Syrische stad Aleppo te vertrekken als de wapenstilstand standhoudt. Dat zei president Recep Tayyip Erdogan op maandag.

De wapenstilstand dat onderhandeld werd door Rusland en de V.S., die tegengestelde partijen steunen in de burgeroorlog, houdt een nationaal staakt-het-vuren in vanaf maandag waardoor humanitair hulp makkelijker kan geleverd worden.

unnamed-5

Initiële wapenstilstand

“Vandaag na zonsondergang, zullen de VN en de Rode Halve Maan voedsel, speelgoed en kleding sturen naar het volk, voornamelijk in Aleppo via voorafbepaalde wegen”, zei Erdogan na het feestgebed in Istanbul. De president voegde er nog aan toe dat de initiële wapenstilstand van 48 uur een week verlengd kan worden.

Het akkoord tussen Rusland die het Syrisch regime van Assad steunt en de V.S. die sommige rebellenfracties steunen, houden geen rekening met terreurgroep IS en het met Al Qaeda geassocieerde Nusra Front.

Assad houdt hulpkonvooi tegen

Erdogan zei dat de militaire operaties tegen IS in Noord-Syië zouden verdergaan. De operaties werden 3 weken geleden gelanceerd.

Voormalige pogingen om akkoorden te sluiten om het vechten te stoppen en om humanitair hulp te leveren aan hulpbehoevende gemeenschappen, vielen na enkele weken al uiteen. De V.S. beschuldigden Assads troepen er telkens van oppositiegroepen en burgers aan te vallen.

De VN zeiden vrijdag dat het Syrisch regime hulpkonvooien had gestopt deze maand en dat het bezette Aleppo bijna zonder brandstof zat, waardoor een wapenstilstand nog dringender werd.

TRT