Abdullah Ocalan, leider van de terroristische PKK, die levenslang vastzit in de Imrali gevangeniseiland in noordwestelijk Turkije, eiste de terugkeer naar een politieke oplossing en beweerde dat het gewapend conflict binnen maanden al beëindigd kon worden in een ontmoeting met zijn broer Mehmet Ocalan afgelopen zaterdag.

Mehmet Ocalan bevestigde Abdullah Ocalans boodschap op een persconferentie maandag in Diyarbakir. 50 mensen waaronder leden van de HDP, waren daar op hongerstaking om de isolatie van de terreurleider te protesteren. Ocalan kreeg toestemming om zijn broer voor het eerst in 2 jaar  te zien tijdens het Offerfeest. Ze spraken zo’n anderhalf uur met elkaar.

Isolement

Abdullah Ocalan klaagde over zijn isolement maar zei voor de rest geen problemen te hebben met de fysieke omstandigheden. Mehmet Ocalan voegde eraan toe dat hij in goede gezondheid verkeert.

Inzake het voortdurend en oplaaiend conflict tussen de Turkse strijdkrachten en PKK-terroristen spoorde de terreurleider aan om terug te keren naar vredesonderhandelingen. “We hebben projecten klaarliggen, als de staat klaar is voor deze projecten kunnen we ze realiseren binnen 6 maanden. Wij hebben de vredesonderhandeling niet stopgezet”, zei de terreurleider.

Hongerstaking

Volgend op de boodschap van Ocalan kondigde de groep die op hongerstaking was aan dat ze op de 8e dag waren gestopt. “We hadden een verzoeken dat was nieuws krijgen van Ocalan”, zei Leyla Guven, voorzitter van een koepelorganisatie voor pro-PKK groeperingen.

Ocalan zit gevangen sinds 1999 vanwege hoogverraad en een daaropvolgende doodstraf. De doodstraf werd omgezet naar levenslang sinds de opheffing van de doodstraf in 2002.

Terugkeer vredesonderhandelingen onwaarschijnlijk

Afgelopen maandag pleegden PKK-terroristen een bomaanslag nabij overheidsgebouwen in de oostelijke stad Van. Daarbij vielen 48 gewonden, waaronder 2 politieagenten. De aanslag kwam een dag na de schorsing van 24 HDP-burgemeesters wegens links met de terreurgroep PKK.

Vredesonderhandelingen

Een terugkeer naar vredesonderhandelingen is zeer onwaarschijnlijk. Regeringsfunctionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat de enige voorwaarde voor een eind aan de gewapende strijd tegen terreur, het unilateraal neerleggen van de wapens is en het vertrek van de terroristen uit Turks grondgebied.

Sabah