De Turkse minister van Financiën beschuldigde lokale gemeentebesturen van het financieren van PKK-terreur. Naci Agbal zei dat de regering onder het principe van de rechtsstaat zou afrekenen met aanhangers en financiers van terroristen.

Zijn uitspraak kwam na een bijeenkomst in de noordoostelijke provincie Bayburt waar hij het islamitisch Offerfeest vierde. “Hoe kan een gemeentebestuur, gekozen met de stem van burgers, fondsen overmaken aan terroristen?”, vroeg Abgal.

Financiering terreur

Hij voegde eraan toe: “HDP-gemeenten financieren duidelijk terreur”. Vertrouwelingen van de overheid werden benoemd in 28 lokale besturen afgelopen zondag in de plaats van de burgemeester die ontslagen zijn wegens links met de PKK of FETO.

Ontwikkelingsplan 

Agbal besprak ook een uitvoerig ontwikkelingsplan voor 23 provincies in het zuidoosten van Turkije. Projecten voor onderwijs, gezondheidszorg, transport en infrastructuur worden klaargemaakt om zowel de tewerkstelling als de regionale economie te stimuleren, zei hij.

Strijd tegen terreur

Abgal zei dat Turkije de strijd tegen terreur nooit zal opgeven, verwijzend naar de bomaanslag van maandag in de stad Van. “Van de ene kant vallen de PKK en IS Turkije aan en langs de andere kant valt FETO ons land aan.

De kracht van deze natie echter, is groter dan die van de terreurgroepen”, zei hij.

Autobom

Een auto geladen met bommen ontplofte omstreeks 11 uur in de voormiddag nabij een politiebureau net voor het AKP-gebouw. Er vielen 48 gewonden bij de explosie, 2 mensen verkeren in kritieke toestand. De explosie beschadigde het gebouw van de AKP en een nabijgelegen hotel. Ramen en vitrines van huizen en winkels werden ook vernietigd door de kracht van de ontploffing.

AA