Turkije is een van de beste droneproducenten in de wereld geworden en heeft als doel om 4 ton aan drones te produceren. Dat zei minister van Technologie en Wetenschap, Faruk Ozlu, tegen Anadolu Agency. 

“Ons doel is om 4 ton aan gewapende drones te produceren en uit te rusten van wapens en camera’s van topkwaliteit”, zei Ozlu. Hij zei dat drones onderverdeeld worden in mini, medium hoogte – lange afstand (MALE) en tactisch-strategisch naargelang hun gewicht, grootte en reikwijdte.

Bestuurd door satellieten

“De MALE-drones van Turkije, genaamd Anka (Feniks), werd ontworpen door de Turkse Lucht Industrie (TAI). Deze drone zal in de nabije toekomst bestuurd worden door satellieten. De reikwijdte van de drone zal vergroot worden naar de lengte van de TURKSAT-satelliet”, zei hij. Hij voegde er ook nog aan toe dat de productie van de drone begonnen was.

Ozlu merkte op dat Turkije erg goed is in het produceren van gewapende drones. “Deze drones worden momenteel gebruikt om onze hulp aan het Vrije Syrisch Leger te steunen. Deze tactische drones wegen zo’n 600 kg, uitgerust met een klein wapen-systeem. We willen 4 ton aan gewapende drones produceren”, ging hij verder.

Debuutmissie

Ondertussen voerde Anka haar debuutmissie uit tijdens een vlucht in de oostelijke provincie Elazig. Anka deed daar aan verkennings- en observatievluchten.

Ontwikkeling SOM-raketten

Ozlu zei ook dat het instituut voor Defensie-onderzoek en -ontwikkeling (TUBITAK-SAGE), al ‘Standoff Missile-raketten (SOM)’ had ontwikkeld.

“Dit is een product van succes, met een reikwijdte van 300 km. SAGE is nu bezig om raketten te kleiner te maken zodat ze geïntegreerd kunnen worden in F-35 gevechtsvliegtuigen. Roketsan zal de productie op zich nemen”, zei de minister. Roketsan en Lockheed Martin ondertekenden een akkoord in 2014 voor het ontwerp, de productie en de marketing van de SOM-raketten.

Hurriyet