Werkzaamheden om de brand te blussen in de buurt van Cardak wijk van Manavgat district van Antalya, Turkije gaan door op 03 augustus 2021.

Landen die nauwe betrekkingen onderhouden met Turkije hebben zich in de rij geschaard om hulp te bieden bij de dodelijke bosbranden.

Tot dusver zijn 18 blusvliegtuigen en -helikopters uit Azerbeidzjan, Iran, Rusland, Kroatië, Spanje en Oekraïne in het land aangekomen.

“We hebben voldoende luchtmacht om de branden te bestrijden, maar we wijzen luchtsteun van andere landen niet af,” vertelde Mustafa Özkaya, plaatsvervangend hoofd van het Directoraat Bosbouw, dinsdag aan Anadolu Agency (AA).

Özkaya zegt dat ze drie vliegtuigen en 45 helikopters hadden om de branden te bestrijden, maar andere landen hebben steun toegezegd, en er worden nog meer vliegtuigen uit het buitenland verwacht.

Iran stuurde een vliegtuig en twee helikopters, terwijl Azerbeidzjan een helikopter en een eenheid brandweerlieden stuurde. Oekraïne zette drie vliegtuigen in en Rusland stuurde vijf vliegtuigen en drie helikopters naar de door het vuur getroffen regio’s.

Özkaya zei dat het land ook hulp kreeg van het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie.

“Dit is echter geen hulp. Turkije betaalt vergoedingen aan het mechanisme, die worden gebruikt om landen in nood te ondersteunen. Tot dusver hebben vier landen via het mechanisme vijf vliegtuigen aangeboden. We hebben vliegtuigen van Roemenië en Frankrijk moeten afwijzen omdat ze niet geschikt waren voor gebruik bij bosbranden en niet nodig waren. Kroatië heeft een vliegtuig gestuurd en Spanje twee vliegtuigen”, aldus Özkaya. Vliegtuigen en helikopters met waterbommenwerpers zijn alleen overdag nuttig bij de bestrijding van bosbranden omdat de meeste ’s nachts niet kunnen vliegen.

Kostiantyn Kolomin

Kostiantyn Kolomin was in het verleden vakantieganger in door bosbranden getroffen gebieden. De Oekraïense piloot keerde deze keer terug om Turkije te helpen. Kolomyn maakt deel uit van een bemanning van 14 Oekraïners die zich hebben aangesloten bij de inspanningen om de bosbranden te blussen, samen met twee AN-32 P-vliegtuigen die Oekraïne naar Turkije heeft gestuurd.

De vliegtuigen die zijn gestationeerd op Gazipaşa Airport van Antalya werken aan de bestrijding van de branden in de districten Manavgat, Alanya, Akseki en Gündoğmuş van de provincie.

Twee vliegtuigen zullen nog tien dagen in het land blijven. Beide hebben vier verwisselbare watertanks, elk met een capaciteit van 2.000 liter water. Vanaf maandag hebben de vliegtuigen 34 vluchten gemaakt en 272 ton water gegoten.

Kolomin vertelde Anadolu Agency dat hij het jammer vond om zijn favoriete vakantiebestemming in brand te zien staan.

“Dit is een grote brand. We konden niet blijven zitten en niets doen. Turkije is een vriend van Oekraïne en we zijn hier om de mensen van Turkije te helpen. We zijn blij om mee te werken en proberen ons best te doen,” zei hij.

Kolomin zei dat de meeste door brand getroffen gebieden moeilijk bereikbaar waren over land en dat luchtbemanningen een belangrijke rol speelden bij het blussen van de branden.

“Ik hoop dat we mensen kunnen redden van de branden en dat we op een dag weer naar deze plaatsen zullen terugkeren voor vakantie,” zei hij.

Fatih Düzgün, een Turkse piloot die de Oekraïense bemanningen coördineert, zei dat de hulp van Oekraïne aantoont dat het land “inderdaad een vriend” is.

“We zijn Oekraïne en zijn bevolking dankbaar. Turkije heeft Oekraïne altijd gesteund en nu steunen ze ons”, zei hij.

Bron: Sabah