Foto: Recep Tayyip Erdoğan op de nieuwste cover van Charlie Hebdo

Ankara gaat juridische en diplomatieke maatregelen nemen nadat het Franse tijdschrift Charlie Hebdo een spotprent van de Turkse president Erdoğan op de cover gezet heeft van het nummer dat gisteren verschenen is.

De Turkse president noemt de makers van Charlie Hebdo schurken en heeft het over een walgelijke aanval. Voor Parijs zijn de uitspraken van Recep Tayyip Erdoğan dan weer pogingen tot destabilisering.

“Ik heb de prent zelf niet gezien, maar ik hoef dan ook niks te zeggen tegen de schurken die mijn geliefde profeet op een dergelijke schaal beledigen”, aldus de Turkse president.

Op een bijeenkomst van zijn AK-partij zei hij dat het beneden zijn stand is om “obscene publicaties” te bekijken. “We weten dat niet ik het doelwit ben, maar de waarden waar wij voor staan.” Het is een erezaak om je tegen aanvallen op de profeet Mohammed te keren, zei hij.

De prent toont Erdogan die in zijn zetel zit met een blikje in de hand, terwijl hij met zijn andere hand het lange gewaad van een gesluierde vrouw opheft. Het achterwerk van de vrouw is zo te zien, waarop Erdogan “Oeh! De profeet! “ zegt. Boven de prent staat “Erdogan, privé is hij heel plezant”.

Juridische en diplomatieke acties

“Er zullen juridische en diplomatieke acties komen tegen de karikatuur”, aldus een persbericht van de Turkse communicatiediensten, dat in het Frans werd opgesteld. Het parket van Ankara kondigde even later aan een onderzoek te openen naar Charlie Hebdo.

Gisteren zei de Turkse president dat de vijandigheid tegen de islam en moslims zich onder leiders in Europa als een kankergezwel uitbreidt, evenals de respectloosheid tegenover de profeet Mohammed.

Door de aanhoudende spanningen tussen Parijs en Ankara moet de aanwezigheid van Turkije bij de NAVO in vraag gesteld worden, aldus voormalig Frans president François Hollande. Hij duidt op het ‘agressief’ gedrag van Turkije.

“Wat doen Frankrijk en Turkije in hetzelfde bondgenootschap”, vroeg de voorganger van Emmanuel Macron zich af op Radio France Info.

Hij herinnerde eraan dat beide landen bondgenoten zijn door hun aanwezigheid in de organisatie. “Het gaat om een agressief beleid van Turkije tegenover bondgenoten. Het land moedigt gewapende conflicten aan aan de poorten van Europa”, dat stelt de Franse ex-president Hollande.

Bron: TT