Turkije zet geen Syriërs het land uit, maar neemt maatregelen tegen illegale migratie. Dat heeft een Turkse topambtenaar gezegd op 31 juli.

“Wettelijk is het niet mogelijk om Syriërs het land uit te zetten, omwille van de huidige situatie daar,” zegt Abdullah Ayaz, hoofd van het departement Migratie op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Syrië zit al sinds begin 2011 vast in een verwoestende burgeroorlog. Het regime van Bashar al-Assad kreeg toen te maken met zware volksprotesten voor meer democratie.

Sindsdien vielen er honderdduizenden doden en sloegen meer dan 10 miljoen mensen op de vlucht, volgens cijfers van de VN.

Op dit moment is men in Istanbul Syrische migranten actief aan het opsporen en men stuurt hen weg uit de stad. Maar Ayaz verduidelijkte dat dat niets te maken heeft met een eventuele uitwijzing.

“In Istanbul wonen Syriërs die in andere steden geregistreerd staan.

We verwachten dat zij terugkeren naar de steden waar ze ingeschreven zijn,” zegt Ayaz.

Syriërs die niet geregistreerd zijn, worden naar de kampen gestuurd.

“Van zodra hun registratie in orde is, worden zij verdeeld over de verschillende steden.”

In Istanbul kunnen geen nieuwe Syriërs meer geregistreerd worden, omdat zich daar al een heel grote groep migranten heeft gevestigd.

Ayaz benadrukte dat de acties in Istanbul niet gericht zijn tegen Syriërs, maar tegen illegale migranten in het algemeen.

“De voorbije twee weken hebben we 12.000 illegale migranten opgespoord in Istanbul, waaronder 4700 Afghanen en 3000 Pakistanen. Alle anderen hadden verschillende nationaliteiten.”

Ook volgens minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu kan er geen sprake zijn van uitwijzing voor Syriërs die tijdelijke bescherming of een verblijfsvergunning kregen, en bij uitbreiding voor alle buitenlanders met internationale beschermingsstatus.

Hürriyet

S.V.R.